Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Бързи решения при поява на афти

Афтите или афтозен стоматит са много често срещано заболяване на устната лигавица.

Обикновено афтата представлява кръгла повърхностна язвичка, разположена по лигавицата на устната кухина (по небцето, венците, езика и особено вътрешната страна на бузите). Най-често големината на афтите е няколко милиметра. Цветът е жълтеникъв

или белезникав като по краищата се наблюдава по-червена възпалена тъкан.

Поради механичното дразнене на афтата, храненето при наличие на афти, създава неприятно усещане и болка.

Причините за поява на афти са най-разнообразни.

Наследственост, бактериални и вирусни инфекции, определени храни като някои ядки, сирена или дори ананас могат да бъдат предпоставка за появата на афти. Друга вероятна причина е авитаминозата. Най-често дефицит на витамини Ц, B1,B2, B6, някои елементи като цинк или фолиева киселина може да са причина за появата на афти. Възможно е и смущение в работата на стомашно-чревния тракт да е важен фактор за появата на афтите.

При децата много често афти се появават в резултат на прехапване, което може и да е по време на хранене.

За да се спасим по-бързо от афтите трябва да сме запознати с някои основни правила:

Спазване на висока устна хигиена е от особено значение, за да се предпазим от честа поява на афти.

Необходимо е да се избягват храни, които дразнят допълнително афтите.

Такива са например чипсове, солени и пикантни храни. Ядките, подправките, дъвките и кафето е препоръчително да се елеминират от менюто на човек с афта. Заложете на повече течности и кисело мляко.

Може да промивате афтите с лимонов сок, кислородна вода или по-нисък процент спирт. Но тъй като тези процедури не са особено приятни за някои хора има и други решения.

Жабуренето с лайка, мента, смрадлика или дъвчене на листа от мента също е вариант.

Задължително е да увеличите приема на витамини и минерали.

При децата е добре да се подходи с хомеопатия. Borax, Cantaris или Hepar sulphur са най-често назначаваните препарати при борба с афтите.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е ко-създател и автор във “Forumzdrave.bg”.

152 posts