Публикувано на

Бирата ни предпазва от рак

 В умерени количества едно лятно удоволствие, каквото е бирата, може да направи чудеса не само с настроението, но и със здравето ни!

  • Бирата укрепва костите поради високoто съдържание на силиций. Количество от половин литър намалява риска от сърдечни проблеми с почти една трета, вдигайки нивото на добрия холестерол, който предпазва от патологични промени артериите. Според данните от медицинските изследвания силицият е много важен елемент за развитието на костната система в организма, така че умерената консумация на бира може да подпомогне лечението на остеопороза. Положителният ефект на пивото зависи и от самия процес на приготвяне. Най-богати на полезната съставка са бирите, приготвени от ечемик и хмел. Пшеничните бири съдържат много по-малко количество силиций. Така че колкото по-светла и слаба е бирата, толкова по-добре за здравето ви. Тъмните и силни пенливи напитки нямат този положителен ефект за костите.
  •  Бирата също така е особено полезна за здравето на бъбреците и намалява риска от камъни. Същевременно засилва здравето на мозъка, а и съдържа витамини В6, В12 и фолиева киселина.
  • Бирената мая е едно от най-добрите неща, които може да дадете на косата и ноктите си. Използвайте бирата за външно приложение на косата, което ще помогне тя да стане в пъти по-блестяща. Успоредно с това ще забележите, че пърхотът намалява, а слънчевите лъчи се отразяват равномерно в косите ви. Ако след измиване на косата излеете една бира върху главата си, ще заздравите структурата на косъма и ще му придадете обем.
  • Пенливата напитка също така понижава кръвното налягане, прочиства бъбреците и предотвратява развиването на диабет. Затова с чиста съвест се отпуснете и се насладете на една чаша бира.
  • Консумацията на халба бира дневно може да подобри здравословното състояние на сърцето и артериите. Гръцки учени установяват, че притокът на кръв към органа се подобрява значително в рамките на няколко часа след консумацията й. Артериите са много по-гъвкави и проходими, допълват учените.Констатациите на гръцките изследователи подкрепят предишни доказателства, че умерената консумация на кехлибарената напитка предпазва от заболявания на сърдечносъдовата система.
  • Има данни, че една чаша бира дневно намалява риска от инфаркт и инсулт с 30%.
  • Пиенето на максимум литър бира на ден подмладява, намалява стреса и дори разхубавява. Чудодейните й качества се дължат факта, че в пенливата течност се съдържа рядката молекула никотинамид рибозид. Под това новаторско твърдение се подписаха видни български учени и специалисти в областта на обмяната на веществата.
  • Бирата подпомага мисловната дейност. Умереното потребление на алкохол може да подпомогне и когнитивните функции, сочат данните от друго изследване. В рамките на експеримента, жените, които са консумирали до две чаши алкохол дневно, са имали с 20% по-добри резултати на тестове за оценка на когнитивните функции спрямо жените, които по принцип не пият.
  • Бирата предпазва от рак на гърдата и на простатата, установило германско изследване. Учените от Германския онкологичен център в Хайделберг открили, че бирата съдържа силна молекула, която помага за предпазване от двата вида рак.
 Толкова много ползи за вас и здравето си само от една чаша бира, насладете се глътка по глътка, консумирайте умерено и  Be(er) happy!

Автор: Албена Качамакова

blank

Албена Качамакова по професия е начален и предучилищен учител и педагог, а по призвание, веган. Нейни интереси са природосъобразния начин на живот, грижата за планетата, хората и животните. Обича да експериментира в кухнята, като създава авторски здравословни рецепти.

Follow

13 posts