Публикувано на

Безсънието трябва да се лекува

Всеки от нас знае, че когато не се е наспал, освен че не изглежда добре, се чувства изморен, изнервен и без енергия. Когато безсънието стане системно, рискът от неврози, депресии и потиснато сексуално желание, е на лице.

Редица са причините, които могат да доведат до безсъние. Като започнем от стрес, преумора, проблеми с храносмилането, заболяване или злоупотреба със седативни и сънотворни препарати.

Безсънието може да се превърне в хроничен проблем, който трайно да понижи работоспособността и да доведе след себе си още редица неприятни последици за здравето. Затова трябва да се вземат навременни мерки.

Най – добре е лекарствата, които лекуват безсънието, да се използват възможно най – кратко време. Защото повечето от тях водят до привикване на организма, а страничните им ефекти не са никак за пренебрегване (особено представителите на бензодиазепините и групата на барбитуратите).

Удачен подход за лечение на безсънието е използването на някои растения с доказана ефективност.

Екстрактът от пасифлора е подходящ при безсъние, нервно изтощение, хиперактивност и безпокойство.

Възможно е да понижи кръвното леко, затова е много удачен за хипертониците. Може да се приема под формата на сироп или таблетки.

Корени от валериана се използват от древността за лечение на леки нарушения в съня, намаляват напрежението и успокояват нервната система.

Когато безсънието е резултат на проблеми със стомаха и храносмилането, трябва да се избере продукт, които съдържа успокояващи стомаха съставки. Такива са например билките мента и копър. Те успокояват стомаха, а ментата се използва и при депресия и възпаления от различен произход.

Хмелът също е една от билките с  добър ефект при безсъние. Особено често може да се намери в комбинации с валериана и/ или копър, при трудно заспиване.

С възрастта концентрацията на хормона мелатонин, който контролира цикъла сън – бодърстване, намалява. Дефицитът му може да е една от причините за безсъние. Достатъчното производство на мелатонин е задължително за един по – качествен сън. В комбинация с горепосочените билки, действа много благоприятно и може да се пие по – продължително време без риск от развитие на зависимост.

Маточината е една билка с редица полезни свойства за нашето здраве и сън. Богатият състав на маточината я прави незаменима при редица заболявания. Освен спазмолитично, газогонно, стимулиращо апетита действие, по последни данни билката действа много добре при болни от Алцхаймер. Тя действа успокояващо на нервната система и затова помага при безсъние, хистерия, депресия, меланхолия, страх и напрежение. Може да се приема под формата на чай или в комбинирани препарати под формата на хранителна добавка.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts