Публикувано на

Бабини зъби – българската билка срещу импотентност

Българската билка” бабини зъби” или Тribulus terrestris, e едногодишно тревисто растение, което се среща главно в района на Южна България и Черноморието. Растението принадлежи към семейство Zigophyllaceae или Чифтолистникови.  До узряване на семената, Трибулус е отровно растение, а по време на цъфтежа се събира цялата надземна част на растението, която е с терапевтични свойства.

Най – важни за многобройните свойства на магическата билка, са високото съдържание на  стероидни сапонини, флавоноиди, алкалоиди, гликозоди, рутин и тлъсто масло.

Свойства:

  • Екстрактът от растение има на първо място стимулиращо половата система действие. Производтсвото на лутеинизиращ хормон се повишава, а това от своя страна води до повишаване нивата на хормона тестостерон.  А мъжката сила, мускулна маса, ерекцията и потентност зависят пряко от съдържанието на половия хормон в кръвта.
  • “Бабини зъби” имат свойството да удължава ерекцията, подобрява мускулната сила и либидо. Учени доказват, че билката води до повишаване броя на сперматозоидите, както и подвижността им в семенната течност. Растението има благоприятен ефект и върху честотата на половия акт.
  • ” Бабини зъби” има силен диуретичен ефект и се използва при заболявания на бъбреците – камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.
  • Приложението на “бабини зъби” при сърдечно – съдови заболявания е свързано с намаляване на холестероловите плаки и общо пречистване на кръвта.
  • Билката се прилага при спазми на жлъчните пътища,  стомах и черва.
  • Другите свойства на лечебното растение са противогъбично и лаксативно.

В България билката се характеризира и с допълнителни свойства, характерни само за този вид. Билката се използва и за лечение на хормонален дисбаланс, хронично възпаление на половите органи и при двата пола и нередовна менструация.

  • Има данни, че българската билка значително подобрява  състоянито при наличие на различни вирусни инфекции, като например грип или херпес.
От пречистена сaпонинова смес, съдържаща главно фуростанолови стероидни сапонини е изготвен българския препарат Трибестан.
Приложение:  Добре е екстрактът да се приема по време на хранене, защото в редки случаи са възможни стомашно – чревни разстройства. Обикновено екстрактът се прилага на 8 часа, но в зависимост от продукта, спазвайте посочените указания от Вашия лекар или фармацевт.

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.