Публикувано на

Ароматерапията – ползи и практически съвети

От древни времена човечеството е открило необятната сила на природата и нейните дарове. Един от най-ценните и естествени методи за преодоляване на редица здравословни оплаквания, а и за профилактика и поддържане на оптимално общо състояние, се крие в свойствата на растенията и добитите от тях етерични масла. В същността си ароматерапията е именно регулираната употреба на тези продукти, извлечени от растенията най-често посредством парна дестилация или чрез студено пресоване. Тук ще разгледаме накратко какво стои зад нейното действие, какви са ползите от нея, как да се наслаждаваме на безкрайните ѝ качества по правилен и безопасен начин.

Общи характеристики на етеричните масла:

 • Етеричните масла са чисти екстракти от растенията и не съдържат примеси. Те имат интензивен аромат (и вкус), дори и при силно разреждане.
 • По-голямата част от етеричните масла не се разтварят във вода, а изплуват на повърхността ѝ. За да ги разтворим, можем да ползваме растителни или животински мазнини.
 • Разтварят се още в органични разтворители като мед, лимонов сок, сол, оцет, жълтък, но пък от своя страна разтварят добре различни смоли, парафини, восъци, гума и др., затова е добре да се съхраняват в тъмни стъклени съдове, а не в пластмасови такива. Това ги предпазва и от окисляване. Имайте предвид, че са лесно възпламеними.
 • Различават се по плътност и вискозитет, прозрачни са, като могат да са безцветни или леко оцветени.
 • Съдържат високо количество активни вещества и проникват добре в кожата.
 • Съставът и нюансът на техния аромат може да варира според региона на отглеждане, специфичните условия и т.н.
 • Не съществуват естествени продукти като етерично масло от: лотос, люляк, зелена ябълка, ябълков цвят, теменужка, фрезия, череша, момина сълза, диня, кайсия, праскова, банан, манго, ягода, киви. Тези аромати, включени във всевъзможни продукти, са изцяло синтетични.

Кои са основните ползи от приложението на етерични масла в ежедневието ни:

 • Ароматите достигат до мозъка и го стимулират за секунди. Множество етерични масла оказват въздействие върху настроението ни – правят ни по-енергични, по-спокойни и дори по-щастливи. Препоръчваме ви да опитате маслото от сладък портокал, с успокояващ и разведряващ ефект.
 • Голяма част от тях имат доказани противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства, с което се отличават като изключителни помощници в стимулирането на имунната ни система.
 • Някои от тях действат благотворно на качествения сън – такива са римска лайка, лавандула, нероли и други. Имат и релаксиращо влияние върху нервната система, можем да споменем още тамян, мускатова салвия, равинтсара.
 • Регулират хормонални смущения, внасят баланс в нивата на кортизола, естрогена, тестостерона и тироидните хормони. За нивата на естрогена например влияние има индришето.
 • Подпомагат храносмилателната система като стимулират храносмилателните ензими. С това си свойство имат добро приложение дори при синдром на раздразненото черво и други стомашни оплаквания. Добър помощник тук е етеричното масло от джинджифил.
 • От десетилетия тези масла намират неотменно място в естествената грижа за косата и кожата. Те са добра алтернатива на комерсиалните продукти (и съдържащите се в тях химикали) и са изключително ценни помощници в грижата за красотата.
 • Прилагат се успешно срещу мигрена, подобряват мозъчната дейност, с невропротективните си ефекти стимулират паметта.

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерични масла OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла и дифузери на бранда.


Как да използваме етерични масла:

Първо, винаги се информирайте добре. При колебания или въпроси, обръщайте се към професионалист, т.е. към лекар или сертифициран ароматерапевт. Етеричните масла се използват изключително пестеливо, тъй като са силно концентрирани, няколко капки са напълно достатъчни. Тук правилото е: по-малкото е повече. Основните методи са няколко:

 • Дифузия – т.е. вдишването на разпръснатите във въздуха летливи съединения от етеричните масла. Тя е предпочитан и фин метод. Не препоръчваме нагряването във вода.
 • Инхалация – по-пряк метод на употреба, особено ефективен при първи симптоми на здравословно неразположение като настинка или грип. Няколко капки етерично масло се разтварят в гореща вода и се вдишват парите, като главата е завита с кърпа.
 • Локално приложение – то предлага най-разнообразни възможности. Важно е да се има предвид, че не всички масла са приложими под такава форма, добре е да се прави предварителен тест върху кожата, а разреждането в базово масло е задължително. Вариантите са много – втриване в гърдите, вана, баня за крака и ръце, масаж, компрес, гаргара и т.н.

Изследвайте силата на природата и се наслаждавайте на добро здраве с помощта на ароматерапията!

Можете да използвате специалния код за отстъпка “FZ5” и да поръчате етерични масла OSHADHI с 5% намаление от тук. Промокодът е валиден и за всички други масла и дифузери на бранда.

Автор: Милена Иванова, ароматерапевт

blank

Милена Иванова е клиничен ароматерапевт, член на Борда на Международната федерация на професионалните ароматерапевти (Лондон, Великобритания, www.ifparoma.org).

След 20 години успешна кариера в сферата на бизнеса и финансите, през 2017-2018 година записва следдипломна програма за Клиничен ароматерапевт в Института по традиционна и билкова медицина и ароматерапия (ITHMA) в Лондон. Пише дипломната си работа по темата „Приложения на етеричните масла в стоматологията – преглед на научни изследвания и публикации“. Завършила е MBA във INSEAD Фрация през 2003 година, през 2018 специализира и като сертифициран независим директор отново там.

9 posts