Публикувано на

Ароматерапия при главоболие, ухапвания от насекоми и натъртвания

Оказва се, че етеричните масла могат да бъдат много полезни и практични при различни оплаквания, заболявания и наранявания. Освен в банята, за масажи и в аромалампата ни, етеричните масла могат да ни послужат и като първа помощ при главоболие, синузит, рани и синини по кожата, ухапвания или ужилвания от насекоми.

Главоболие и мигрена

Студени компреси от лавандула и мента може да намалят силата на мигренозната болка. Необходимо за по-бързото действие е пациентът да легне и да се отпусне максимално в тъмно помещение. Важно е да се смени компреса при достигане температурата на тялото.

Чаят от успокояващи билки, каквито са например лайката, върбинка, маточина, също се препоръчват при главоболие.

Масаж на врата с 3 капки риган в една чаена лъжица от базово масло действа изключително релаксиращо.

Т.к. мигрената и главоболието често са резултат от стрес и напрежение, масажът на врата със загряващи етерични масла може да направи чудеса. В случая най-подходящо е масло от риган.

Синузит

Най-добрият вариант за лечение на синузит е редовни инхалации – до 5 пъти на ден, с едно или повече от следните етерични масла: лавандула, чаено дърво, мащерка, евкалипт, мента или борово масло. Горе изброените етерични масла отпушват синусите, също така намаляват отока, болката и главоболието около очите и лицето. Имат много силно антисептично действие и намаляват шанса за развитие на възпалителен процес.

Синини и натъртвания

Ефективна първа помощ при синини и натъртвания е прилагането на студен компрес, който да намали подуването и болката. Компресът може да съдържа масла от копър, лавандула или исоп. Ако болката не е отшумяла, преди лягане може да добавите 3 капки от лавандула в една чаена лъжица масло от невен.

Ужилване и/или ухапване от насекоми

Преди да третирате ухапаното или ужиленото място, трябва да сте сигурни, че сте отстранили жилото от кожата. За да си помогнете, може да използвате пинсети.

За ужилването от пчели или оси, особено подходящ е студеният компрес от лешник и лавандула. След това може директно да капнете няколко капки от чаено дърво или лавандула върху ухапаното. Повторете при необходимост.

При ухапване от комари нанесете тънък слои от лавандула или масло от чаено дърво. Ако ухапаното започне да се подува и силно болезнено, тогава е необходимо поставянето на компрес от лавандула в комбинация с масло от лайка.

Успех!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts