Публикувано на

Анемия – видове, полезни храни и билки

Анемията представлява заболяване, което се характеризира с недостиг на хемоглобин в червените кръвни клетки. Недостатъчното количество хемоглобин намалява способността на кръвта да транспортира кислород до тъканите и да отнася въглеродния диоксид до белите дробове. Съществуват различни видове анемия, а причините за развитието им са комплексни.

Анемичен синдром

Много често хронична кръвозагуба може да стане причина за развитие на анемичен синдром. Такава се наблюдава при хемороиди, менструация, разязвявания на някои лигавици. Причината може да се търси също и в превалираща скорост на разрушаване на еритроцитите над тази на образуването им, което се дължи на дефекти в хемоглобиновия синтез. Нерационалното хранене, с недостатъчен прием на желязо, витамин B12 и фолиева киселина, са едни от най-честите причини за анемия.

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия е характерна за подрастващите, чиято диета обикновено не е адекватна на нуждите на организма от хранителни вещества. При хората в напреднала възраст, също може да се развие такъв тип анемия, но тук причината идва от недостатъчната секреция на солна киселина в стомаха. Последната е необходимо условие за нормалната резорбция на железния йон.

Недостиг на витамин В12

Недостигът на витамин B12 обикновено е в резултат на грешка в резорбцията. За правилното му асимилиране, от една страна е необходимо достатъчно количество на солна киселина в стомаха и от друга, свързването му със специфичен транспортен фактор. Проблемът възниква, когато организма не произвежда достатъчно количество солна киселина или фактор. Такъв тип анемия често развиват вегетарианците и децата, подложени на строга вегетарианска диета. Недостигът на витамин В12, обикновено се придружава от дефицит на фолиева киселина. Тя е особено важна за формиране на клетките на плода по време на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина предпазва от поява на малформации на плода. Някои лекарства, като контрацептиви и противоракови препарати, както и прекомерната употреба на алкохол, могат да причинят недостиг на фолиева киселина. Молекулата й лесно се разпада при висока температура, поради което консумацията основно на готвена храна се превръща в рисков фактор.

Недостатъчният прием на белтъчини с храната, може да доведе до смущения в образуването на еритроцитите и да причини анемия. За да се предпазят, вегетарианците трябва да компенсират протеиновия недостиг с бобови, соеви и други продукти.

Лечение

При децата е важно навременното включване в диетата на разнообразна растителна храна. Богат на желязо зеленчуков  сок, може да се получи при комбинация от сокове на магданоз, целина, спанак и цвекло. Четвърт чаша от тези сокове се разрежда с вода и се пие на малки глътки. При вегетарианците източник на витамин В12 са: ферментирали соеви продукти, кисело мляко, прясно сирене и яйца. Източници на фолиева киселина киселина са: спанакът, броколите, бобовите култури, овесените ядки и кълновете. Приемът на протеини е от ключово значение, като за предпочитане са растителните източници и рибата.

Когато се установи анемичен синдром е необходима консултация със специалист, за да се открият причините за появата му. Приемът на хранителни добавки с желязо, фолиева киселина и др., може да стане само под наблюдението на лекуващия лекар.

Желязо

При недостиг на желязо в организма, диетата трябва да включва:

  • зеленчуци: цвекло, магданоз, зелени чушки, аспержи, броколи, грах, спанак
  • плодове: пъпеш, портокал, грейпфрут
  • бобови растения и соеви продукти
  • морски дарове и пълнозърнести храни

Препоръчителният дневен прием е 10 мг за мъже и 18 мг за жени.

АлгоглобинAlgoglobin Alphyca е хранителна добавка в подрепа на хемоглобина, подходящ при анемия с различна причина и дисбаланс в нивата на желязото, Вит.B12 и фолиевата киселина. Можете да научите повече за продукта и да поръчате с код за 10% отстъпка и безплатна доставка VITA10 от тук: https://spirulina.bg/


Пчелен прашец

Пчелният прашец действа като допълнително лекарство при желязодефицитна анемия.

Витамин В12

Вегетарианците трябва задължително да добавят витамин В12 към храната си, тъй като при тях се развива анемия вследствие на неговия дефицит. При възрастните пациенти, анемията дължаща се на недостиг на витамин В12 е свързана с с дефицит на транспортния фактор за витамин В12.

Спирулина

Оказва се, че дори няколко грама спирулина съдържат необходимото количество витамин В12. Можете да поръчате българска свежа спирулина със специален код за 10% отстъпка VITA10. Промо кодът е валиден за всички продукти на Spirulina.bg и се попълва при финалзиране на поръчката.

Фолиева киселина

Тя е от съществено значение за развитие на ембриона, като е необходима в количество от 800 мкг на ден.

Полезни билки

Използват се корените от глухарче, тинтява и жълт лапад при желязодефицитна анемия. Други полезни билки при анемия са: малина, жен-шен и коприва.


За автора: маг.фарм. Бояна Иванова е фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Информация за индивидуални консултации ще откриете тук и на телефон: 0884-789-278

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова е квалифициран фитотерапевт и консултант по балансирано хранене. Тя е дипломиран магистър по „фармация“ и специалист по „Лечебни растения и фитопродукти”. С удоволствие споделя знанията и опита си в областта, като автор на публикации и лектор на тематични семинари. Повече информация за нейната практика ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu За контакт: тел. 0884-789-278

90 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.