Публикувано на

Алтернативната медицина помага при уголемяване на простата

Доброкачествената хиперплазия на простата е свързана с уголемяване на жлезата, съпроводено със затруднено уриниране. Оплакванията започват най – често след 40 – годишна възраст. Пациентите имат чести позиви за уриниране, особено нощем, съпроводени с трудности при започване на уринирането. Понякога се наблюдава много слаба струя урина и непълно изпразване на пикочния мехур.

Гореизброените симптоми са съпроводени с болка, дискомфорт, понижаване на либидото. Добре е, пациентите с подобни оплаквания, да се консултират със специалист и да си направят ректален преглед на простата, за да са сигурни, че симптомите не са свързани с рак на простата.

Особено важно е да се приема достатъчно количество цинк, който облекчава оплакванията. Елементът се намира в най – голямо количество именно в простатната жлеза. Голяма част от учените са на мнение, че при някои пациенти уголемяването на простата е резултат от дефицит на някои важни нутриенти в организма, какъвто е например цинкът.

Под формата на хранителна добавка цинк пиколонат е добре да се започне с доза от 30 мг 2 или 3 пъти дневно, след което да се продължи с поддържаща доза от 3о мг до подобряване на състоянието.

Saw Palmetto или Сао Палмето е палмата с най – важно значение при проблеми с простата. Екстрактът съдържа съставки, които потискат ензима, отговорен за свръхрастежа на простата. Те редуцират възпалението и подуването на жлезата и много вероятно блокират и синтеза на естрадиола. Той е естрогенът, който води до мултиплициране на клетките на простата.

Интересно е значението на копривата, която в комбинация със Сао Палмето засилва действието на второто растение. Препоръчва се хранителна добавка, съдържаща около 200 мг Сао Палмето и 300 мг екстракт от коприва.

Мастните киселини също се препоръчват към цялостното лечение на хиперплазията на простата. Органичното  масло от ленено семе в комбинация с витамин Е, подобряващ усвояването му, са една много добра комбинация.

Сурово тиквено семе и слънчогледово семе са богат и достъпен източник на мастни киселини и цинк. Пациентите трябва да се възползват ежедневно от този факт.

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

158 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.