Публикувано на

Алтернативната медицина помага при уголемяване на простата

Доброкачествената хиперплазия на простата е свързана с уголемяване на жлезата, съпроводено със затруднено уриниране. Оплакванията започват най – често след 40 – годишна възраст. Пациентите имат чести позиви за уриниране, особено нощем, съпроводени с трудности при започване на уринирането. Понякога се наблюдава много слаба струя урина и непълно изпразване на пикочния мехур.

Гореизброените симптоми са съпроводени с болка, дискомфорт, понижаване на либидото. Добре е, пациентите с подобни оплаквания, да се консултират със специалист и да си направят ректален преглед на простата, за да са сигурни, че симптомите не са свързани с рак на простата.

Особено важно е да се приема достатъчно количество цинк, който облекчава оплакванията. Елементът се намира в най – голямо количество именно в простатната жлеза. Голяма част от учените са на мнение, че при някои пациенти уголемяването на простата е резултат от дефицит на някои важни нутриенти в организма, какъвто е например цинкът.

Под формата на хранителна добавка цинк пиколонат е добре да се започне с доза от 30 мг 2 или 3 пъти дневно, след което да се продължи с поддържаща доза от 3о мг до подобряване на състоянието.

Saw Palmetto или Сао Палмето е палмата с най – важно значение при проблеми с простата. Екстрактът съдържа съставки, които потискат ензима, отговорен за свръхрастежа на простата. Те редуцират възпалението и подуването на жлезата и много вероятно блокират и синтеза на естрадиола. Той е естрогенът, който води до мултиплициране на клетките на простата.

Интересно е значението на копривата, която в комбинация със Сао Палмето засилва действието на второто растение. Препоръчва се хранителна добавка, съдържаща около 200 мг Сао Палмето и 300 мг екстракт от коприва.

Мастните киселини също се препоръчват към цялостното лечение на хиперплазията на простата. Органичното  масло от ленено семе в комбинация с витамин Е, подобряващ усвояването му, са една много добра комбинация.

Сурово тиквено семе и слънчогледово семе са богат и достъпен източник на мастни киселини и цинк. Пациентите трябва да се възползват ежедневно от този факт.

 

 

 

 

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Мими е завършила курс за инструктори по класическа йога, както и 6-месечно обучение по западна астрология за напреднали. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мария е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

171 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.