Публикувано на

7 ефикасни етерични масла при стрес и тревожност

Ароматерапията е едно от най-мощните природни средства за балансиране на нервната система, справяне с хроничния стрес и тревожност.

В натовареното ежедневие целогодишно все повече хора страдат от последствията на ежедневия стрес. Освен неприятното чувство на постоянна тревожност, стресът може да бъде причина още за безсъние, проблеми с концентрацията, умора, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми и др. Ако и вие сте от хората подложени на силно напрежение е важно да обърнете внимание на проблема възможно най-рано, за да си спестите всички последващи неразположения и по-сериозни здравословни проблеми.

Най-естественият начин да подходите е като усвоите подходящи техники за релаксация и ги допълните с натурални средства, които успешно възстановяват баланса на нервната система.

Правилно подбраните ароматерапевтични масла са безценен помощник в борбата с хроничния стрес и постоянното безпокойство. Избрах да ви разкажа за някои от най-ефикасните арома масла с доказан терапевтичен ефект в тази област. Маслата можете да използвате както в дома така и на работното място посредством арома лампа или дифузер.

Многобройните ползи за здравето на описаните масла, както и на много други са включени в книгата „Етеричните масла – древното лекарство от издателство Вдъхновения“

Етерично масло от лавандула

Лавандулата е най-широко използваното в ароматерапията масло за успокоение на напрегната нервна система. Лавандулата е подходяща при свръхстимулирана нервна система, която може да се прояви с напрежение, безпокойство, раздразнителност, главоболие, проблеми с качеството и продължителността на съня. Маслото от лавандула също успешно прилагаме при преумора и чувство на потиснатост.

Етерично масло от риган

Маслото от риган е подходящо средство за успокоение на напрежението свързано с болки в корема при храносмилателни проблеми. Може да се направи масаж на корема с разтворени в базово масло няколко капки етерично масло от риган. Това масло можем да добавим и към комбинациите при безсъние и силен стрес предназначени за арома лампа/ дифузер. Не на последно място, маслото от риган използваме и за приготвяне на масажни кремове за тяло с релаксиращо действие – отпускат мускулите, облекчават спазмите и стимулират кръвообръщението.

Етерично масло от маточина

Маслото от маточина е основно ароматерапевтично средство при свръхнапрежение и склонност към паник атаки. Действието му се проявява като успокоява сърдечния ритъм и високото кръвно на нервна почва. Помага още за безсъние и главоболие, често срещани при хора с подобен темперамент.

Етерично масло от мента

Ментата е любимо масло за зимния сезон за разтривки и инхалации при простудни заболявания. Маслото от мента е подходящо в борбата с главоболието и мигрената в следствие на стрес и преумора. Използваме и като едно от основните релакс масла за възстановяване на мускулите при спазми след продължително заседяване. Включено в масажни кремове маслото от мента оказва първоначално охлаждащ ефект, след което леко загряващ и отпускащ.

Етерично масло от лайка

Маслото от лайка притежава нежно успокояващо действие при по леките форми на напрежение, главоболие, безсъние и преумора. Подходящо профилактично и терапевтично средство при хора изложени на стрес и при психосоматични проблеми с храносмилането.  Включено в масажни кремове облекчава болезнените стави и мускулатура.

Етерично масло от здравец

Етеричното масло от здравец е класически български аромат с множество приложения в ароматерапията. Благоуханният здравец помага при нервно напрежение и свръхумора, тъй като оказва тонизиращ и енергизиращ ефект. Това и едно от малкото масла, които помагат при склонност към депресивни състояния. Освен балансиращ ефект върху нервната система, маслото от здравец притежава още противовъзпалително и антимикробно действие при простудни заболявания.

Етерично масло от иланг-иланг

Етеричното масло от иланг-иланг внася екзотичен аромат в дома. Често се използва в рецептите за домашна козметика благодарение на успокояващото и антисептичното си действие. Оказва благоприятен ефект при потиснатост, безсъние, нервно напрежение и намалено либидо. Приложението на масло от иланг-иланг е подходящо докато практикуваме техники за релаксация, защото помага да възвърнем енергията, доброто настроение и вътрешния баланс.

Ако сте готови да получите повече енергия, по-добро здраве, балансирани хормони, подобрено храносмилане и по-високо качество на живота като цяло, можете да се доверите на книгата „Етеричните масла – древното лекарство“ на д-р Акс. На едно място ще откриете всичко, което е необходимо да знаете за етеричните масла, както и всичко, от което се нуждаете, за да ги използвате ефективно.

Д-р Акс създава тази книга, за да даде ясни, лесни начини за използваните етеричните масла, за да подпомагате своето здраве и това на семейството всеки ден. Препоръките му са подкрепени от историята и науката. Вече съществуват хиляди научни изследвания, доказващи, че етеричните масла са ефективни натурални лечебни средства и прекрасни съставки за козметични или почистващи продукти. Точно тези изследвания са използвани при написването на тази книга.

д-р Джош Акс е сертифициран лекар натуропат, хиропрактик, клиничен нутрициолог и основател на един от най-големите уебсайтове за естествено здраве в света. Д-р Акс е автор на няколко бестселъра и съосновател на компанията Ancient Nutrition.

Разгледайте безплатно откъс от книгата „Етеричните масла – древното лекарство“ и поръчайте своята от тук

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

blank

Бояна Иванова e магистър-фармацевт и квалифициран специалист по лечебни растения и фитопродукти. Тя е практикувaщ фитотерапевт и консултант по балансирано хранене, помагайки на хората да подкрепят и подобряват своето здраве чрез лечебната сила на природата. С удоволствие споделя опита и знанията си в областта като водещ на семинари по билколечение и здравословно хранене. Повече информация

100 posts