Публикувано на

Да посрещнем зимния сезон с аромат на цитруси и здраве

След цветните есенни септември и октомври, идва ред на месец ноември. А с него постепенно около нас започва да ухае на цитруси и здраве. Да, правилно сте прочели. Цитрусовите предложения са не само уникално ароматерапевтично средство, а и верен и незаменим помощник в изграждането на имунитет за предстоящия зимен период. Изборът е огромен, а добрата новина е, че какъвто и цитрус да изберете, ползите за здравето са безброй. Всички знаем, че са полезни и богати на витамин С.

Препоръчителният дневен прием от този витамин е 75 милиграма за възрастни, а за да засилим имунитета си на прага на зимата -100-120 мг. Но това не е всичко. Нека като за начало ви споделя, че именно цитрусите са плодовете с най-малко съдържание на нитрати. Причината за това е в съдържащата се в цитрусите лимонена киселина. В допълнение към лекарствената терапия можем да хапваме грейпфрути, лимони, лайм, портокали, мандарини, помело или малко познатия у нас – кумкват, наричан още „братът на портокала“.

Грейпфрутът е богат на плодови киселини, и е с нисък гликемичен индекс. Има леко диуретични свойства и подсилва имунната система. Съветвам ви да го консумирате с ципите, защото по този начин приемате повече фибри. Освен полезните вещества (калий, магнезий, витамин С, витамин В9, както и провитамин А), в грейпфрута има бергамотин и дихидроксибергамотин. Последният е особено полезен за жените по време на менопаузата.

Освен грейпфрута, портокалите са лидери по съдържанието на фибри, които са ни така необходими за пречистване на храносмилателния тракт. Днес са известни повече от 300 различни сорта портокали. Като цяло оранжевите цитруси ще ви избавят от нервното напрежение и емоционалния срив. Една чаша прясно изстискан пороткалов сок сутрин действа събуждащо и енергизиращо като хубаво кафе. Портокалите са богати на витамин С, В1, В9 и провитамин А. Съдържат много калций и калий и ви дават голямо количество фибри. Подобряват кръвообращението и са мощен антиоксидант.

Сега е времето да се възползвате от лечебните свойства и на мандарината. Множеството витамини, които съдържа, я правят подходяща за консумация при простуда и грип. Ако се чувствате отпаднали и сънливи без видима причина, също може да хапнете няколко мандарини. Бързо ще се освежите и се заредите с енергия. Както плодът така и кората се препоръчват при болки в стомаха и смущения в храносмилателната система. От кората на мандарината се приготвя етерично масло, чиито аромат влияе успокояващо и освежаващаво. В мандарините се съдържа витамин D, който има противорахитно действие, както и витамин К, допринасящ за еластичността на кръвоносните съдове.

Лимонът е изключително богат на витамини C, А, B, В2, и Р. Консумацията му стимулира жлезите с вътрешна секреция, храносмилането, функцията на черния дроб. Помага при простуда, болки в гърлото, грипни заболявания. Няколко капки лимон в чаша вода или кафе веднага се справят с главоболието. За хората, които работят дълго и спят малко се препоръчва да пият сока на един лимон дневно. Това дава незаменима енергия на организма. Лайм е наименованието на зеления лимон. Използва се повече в кулинарията, отново е страшно богат на витамини, а наскоро стана популярна и напитката „лаймада“, подобна на лимонадата, но както сами се досещате „лаймадата“ е направена от изцеден лаймов сок, подсладен по желание.

И не на последно място, няколко думи за помелото и кумквата. Хранителни свойства на помелото в 100 грама са :36 ккал; 0 г мазнини; 0.7 г белтъчини; 9.1 г въглехидрати; 58 мг витамин С; 1 г фибри; 205 мг калий; 1 мг натрий. Плодът помело съдържа и значително количество витамин А, етерични масла, антиоксиданти, както и микроелементи. Помелото подпомага разграждането и усвояването на белтъчините, което пък от своя страна е причина това да е една перфектна храна за спортистите. Много са доказаните антибактериалните свойства на помелото. Сокът от помело е полезен при хора страдащи от хипертония. Плодът действа профилактично срещу ракови заболявания. Помелото е и удачен вариант при диети за отслабване.

Вкусът на кумквата е аналогичен с този на кисел портокал. Кумквата е хармонично съчетание на кисел вкус, лек хлад и освежаващата сочност на портокаловата вътрешност. В палитрата от цветове с други южни екзотични плодове, щедро изложени на щандовете по празниците, кумкватът дава своя не по-малко ярък тон: от златисто жълто до оранжево и дори „огнено“ оранжево. Плодове му са богати на калций и калий, витамини А и В. Кумкватът има свои хибриди: каламондин (с мандарина), лаймкуат (с лайм) и др. Те се отличават с кисел или сладък вкус, но отново с редица здравословни ползи за нас.

От големия избор на цитруси, вие решавате кои ще включите в менюто си. Аз ви съветвам да си направите една витаминна бомба – плодова салата с няколко вида цитрусови плодове. Така „бетонирате“ здравословния си статус и поставяте табелка пред зимните вируси, на която пише „СТОП! Аз съм застрахован“ .

 

Автор ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА