Публикувано на

10 здравословни ползи от целувката

Целувката е най-добрият  начин да кажеш на някой любим човек, че го обичаш. Целувката е универсален език, който не изисква превод за изпращане на послание на човека срещу нас. Освен знак за изразяване на чувства, от нея има и редица здравословни ползи.

Медицински изследвания доказват невероятните предимства на целувката, които гарантират дълъг живот.

Ето и някои от тях:

  1. Тези, които целуват всяка сутрин половинката си за довиждане живеят 5 години повече в сравнение с тези, които забравят този момент.
  2.  Целувката подобрява самочувствието на човек и помага за по-добра концентрация през деня.
  3. Установено е, че с една целувка се изгарят 2-3 калории на минута и се ускоряват метаболитните процеси в организма. Някои изследвания доказват, че с три страстни целувки на ден (с продължителост поне 20 секунди) може да свалите цял килограм. Ето защо, това може да бъде част от вашата диета.
  4.  Тя е позната и като намаляваща стреса.Страстната целувка освобождава напрежението, намалява негативната енергия, подобрява чувството на благосъстояние, като намалява нивото на хормона на стреса-кортизол.
  5.  При една целувка се съкращават 30 лицеви мускула, което подпомага кожата да запази своята еластичност и гладкост и да не се отпуснат бузите на лицето. Напрежението, което се предизвиква от една страстна целувка, подобрява еластичността на кожата и притока на кръв към нея.
  6.  Целувката е полезна и за сърцето, тъй като стимулира отделянето на адреналин, който кара сърцето да изпомпва повече кръв през тялото. Научно доказано е, че честите целувки стабилизират кардиоваскуларната система, намаляват кръвното налягане и холестерола.
  7.  Тези, които се целуват по-често са изложени на по-малък риск от развитието на инфекции на пикочен мехур, стомах, кръв.
  8. По време на целувка в слюнката се секретират естествени антибиотици, които предпазват от развитието на бактериални инфекции. Освен това слюнката съдържа вид анестетик, който подпомага намаляването на болката.
  9. Целувката намалява безпокойството и спира „натрапчивите мисли”в мозъка. Увеличава нивата на окситоцина, който ни кара да се чувстваме спокойни.
  10. Ендорфините, които се отделят по време на целувка са 200 по-силни като ефект в сравнение с морфина, доказват учените.

Затова – целувайте се, за да се чувствате здрави, уверени, щастливи и обичани!

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

blank

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

159 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.