Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Move week /Седмица на движението/ 2013

Знаете ли, че:

82% от българите не се занимават с никаква физическа активност или са активни по-рядко от веднъж месечно? А това, че липсата на физическа активност е по-висок рисков фактор за здравето от тютюнопушенето? Ние сме страната с най-ниско участие във физическа активност и спортни дейности. А ето и още някои значими за България факти:

Най-популярният спорт в България е футболът. Други предпочитани спортове са художествена гимнастика, атлетика, борба, бокс, вдигане на тежести, тенис и гребане, въпреки че едва 12% от българите казват, че се наслаждават на състезателните спортове.

5 ключови факта от Евробарометъра относно тенденциите в България :

 • 19% от българите са физически активни на работното си място – повече от колегите им в ЕС.
 • Изключително  малка част от хората в България (35%) казват, че се мотивират заради здравето си, в сравнение с Швеция (82%), Кипър (77%), Словения (77%) и Дания (76%)
 • Малка част от българите казват, че спортуват за удоволствие – 17%, в сравнение с Дания (46%), Германия (46%) и Литва (46%)
 • 39% от запитаните в България (сравнено с Дания-90%, Финландия-88% и Германия-87%) отбелязват липсата на повече възможности и условията на средата, като основен фактор за това, че са неактивни.
 • Само 6% от доброволците в България отделят повече от 6 часа месечно

Вижте повече ключови факти за България :

Евробарометър: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/d/ebs_334_en.pdf

Световна здравна организация: http://www.euro.who.int

 

8 КЛЮЧОВИ ФАКТА НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ (WHO) ЗА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ В ЕВРОПА

 1. Липсата на физическа активност е един от най-рисковите фактори за здравето, като статистиката сочи, че допринася за един милион смъртни случаи (около 10% от всички) годишно на територията на Европа.
 2. Липсата на физическа активност е отговорна за загубата на 8.3 милиона човешки години живот в добро здраве (около 5% от общия сбор) в Европа.
 3. По-точно, 2/3 от възрастните (хора над 15 години) в Европейския съюз не достигат препоръчителните нива на активност (30 минути дневно, през повечето дни от седмицата). Средно 31% от запитаните в европейското проучване казват, че се движат достатъчно.
 4. 40% от европейските граждани казват, че спортуват поне веднъж седмично.
 5. Само 34% от младите европейци (на възраст от 11, 13 и 15 години) отчитат физическа активност, доближаваща се до препоръчителните нива. В повечето държави момчетата се движат повече от момичетата, но с нарастването на възрастта, активността спада и при двата пола.
 6. Броят на активните млади хора варира доста в различните държави – от 11% за момичетата и 25% за момчетата във Франция, до 51% за момичетата и 61% за момчетата в Ирландия (сред 11-годишните). Подобни разлики има и при други възрастови групи,като например процентът на активните 15-годишни момчета е 49% в Чехия и 25% в Португалия.
 7. Неравенствата между държавите нарастват, като тези в Източна Европа са най-обезпокоителни. Гражданите на Норвежките страни и Холандия са най-активни физически. Междувременно, тенденцията при гражданите от Средиземноморските държави и 12-те нови държави-членки, е да се движат под препоръчителния минимум.
 8. Новите данни за финансовите щети (преки – в здравеопазването, както и косвени – в икономиката и производството – в следствие от заболявания, нетрудоспособност и преждевременна смърт), нанесени от липсата на физическа активност, са обезпокоителни. На базата на 2 изследвания, в Швейцария и в Обединеното Кралство, се твърди, че липсата на физическа активност коства годишно на всяка от държавите между 150 и 300 парични единици на глава от населението.

Сдружение „Уау спорт“, в лицето на Ласка Ненова, които са координатори за България и Пловдив, се борят да променят тази статистика. Повече информация за събитията в различните градове може да намерите на http://www.moveweekbg.info/#.  Ако харесвате инициативата и желаете да станете част от кампанията „Да раздвижим България“, свържете се с нас на адрес ln@isca-web.org.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.