Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Високите дози антиоксиданти помагат да се предпазим от загуба на слуха

Ниво на шума над 85 dB може сериозно да увреди слуха.

Учени от Мичиганския университет откриха, че приема на високи дози от определени антиоксиданти намаляват риска от загуба на слуха причинена от силен шум. Откритието е направено след дълго проучване на слуховия нерв и механизмите на възприемане на слуха, а резултатите са получени при опитни животни.

Опитите с животни показват, че чрез високи дози витамин А, С, Е и магнезий приети един час преди излагането на силен шум, както и веднъж дневно следващите 5 дни значително понижава риска от необратима загуба на слуха. Лабораторните животни са били изложени на звуци еквивалентни на реактивен двигател.

Преди се е смятало, че загубата на слуха се дължи на директно увреждане на слуховите рецептори от интензивната вибрация. Последните проучвания показват, че в действителност клетъчната смърт на сензорните клетки се причинява от образуване на свободни радикали, които ги атакуват. Високите дози антиоксиданти обезвреждат свободните радикали и предотвратяват увреждането.

След като са били проведени плацебо-контролирани изследвания при опитни животни е установено, че именно комбинирания прием на витамини А, С и Е показва най-голяма ефективност. Добавянето на магнезий към тази комбинация допълнително усилва ефекта. Свободни радикали се откриват дълго след началния звуков стимул,  поради което се препоръчва приема на витамини през следващите 5 дни.

Планира се съвсем скоро да започнат проучвания и при хора, за да може да се определят с по-голяма точност нивата на необходимите витамини.

Комбиниран препарат с необходимото количество антиоксиданти ще може да си закупи всеки и да го приема превантивно преди рок концерт, дискотека или работен ден в среда със засилен шум. Безопасността на труда при професии като музиканти, пилоти и строителни работници може значително да се подобри.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

86 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.