Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Високите дози антиоксиданти помагат да се предпазим от загуба на слуха

Ниво на шума над 85 dB може сериозно да увреди слуха и да има необратим характер.

Учени от Мичиганския университет откриха, че високите дози от определени антиоксиданти намаляват риска от загуба на слуха причинена от силен шум. Откритието е направено след дълго проучване на слуховия нерв и механизмите на възприемане на слуха, а резултатите са получени при опитни животни.

Опитите с животни показват, чрез високи дози витамин А, С, Е и магнезий приети един час преди излагането на силен шум, както и веднъж дневно следващите 5 дни значително понижава риска от необратима загуба на слуха. Лабораторните животни са били изложени на звуци еквивалентни на реактивен двигател.

Преди се е смятало, че загубата на слуха се дължи на директно увреждане на слуховите рецептори от интензивната вибрация. Последните проучвания показват, че в действителност клетъчната смърт на сензорните клетки се причинява от образуване на свободни радикали, които ги атакуват. Високите дози антиоксиданти обезвреждат свободните радикали и предотвратяват увреждането.

След като са били проведени плацебо-контролирани изследвания при опитни животни е установено, че именно комбинирания прием на витамини А, С и Е показва най-голяма ефективност. Добавянето на магнезий към тази комбинация допълнително усилва ефекта. Свободни радикали се откриват дълго след началния звуков стимул,  поради което се препоръчва приема на витамини през следващите 5 дни.

Планира се съвсем скоро да започнат проучвания и при хора, за да може да се определят с по-голяма точност нивата на необходимите витамини.

Комбиниран препарат с необходимото количество антиоксиданти ще може да си закупи всеки и да го приема превантивно преди рок концерт, дискотека или работен ден в среда със засилен шум. Безопасността на труда при професии като музиканти, пилоти и строителни работници може значително да се подобри.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна е магистър-фармацевт, специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти. Тук ще прочетете нейни публикации в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живоt.

74 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *