Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Медицинско изделие одобрено за диабетни рани на краката

Септемвти месец 2012 година агенцията по лекарствата на Канада одобри медицинско изделие клас 4 за лечение на диабетни рани на ходилото. Понастоящем продукта се дистрибутира и на територията на Съединените щати. Според производителя новото медицинско изделие ще намали с няколко милиона  разходите на канадската здравноосигурителна каса за лечение на диабетните рани.

Изделието представлява кожен заместител, който е произведен от човешки фибробласни клетки, изолирани от млада епителна тъкан. Продуктът е предназначен за лечение на диабетни язви с продължителност по-голяма от 6 месеца. Повлиява благоприятно рани, които са се разпространили през дермата, но не са засегнали сухожилията, мускулите, ставната капсула и костта.

По време на производствения процес фибробластните клетки се отглеждат върху биоразградим скелет. Клетките се делят и постепенно запълват празните в мембраната като формират триизмерен човешки клетъчен заместител. Той съдържа метаболитно активни живи клетки, които секретират колаген, растежни фактори и цитокини.

Анализът на потенциалните странични ефекти тепърва ще продължи, като е възможна поява на периферен оток или инфекция.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.