Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Котешкият нокът – магическият лек от джунглата на Перу

Множество проучвания доказват уникалните способности на котешкия нокът да спомага за лечението на редица заболявания. Котешкият нокът/ Uncaria tomentosa/ представлява лиана, която населява джунглите на южна Америка. От векове местните лечители са се възползвали от неговите лечебни свойства. Европа и Северна Америка откриват котешкия нокът чак през 1970, когато изследователят Клаус Кеплингер пътувал по тези земи и научил за чудодейните му свойства. Активните вещества се откриват както в кората така и в корените на растението. Съществуват два вида котешки нокът – Uncaria tomentosa и Uncaria guianensis, които се различават по свойства, като Uncaria tomentosa е много по-широко проучената от двете. Ot U. tomentosa се изолират няколко различни алкалоида, които са отговорни за различните действия на билката.

Котешкият нокът е наричан още „чудодейната билка от джунглите в Перу„. На него се приписват следните свойства:

  • адаптогенно
  • антимикробно
  • антиоксидантно
  • противовирусно
  • противораково
  • противовъзпалително

В една от публикациите на New life котешкият нокът се споменава като билката, която превъзхожда по брой медицински приложения такива растения като женшена, ехинацеята и астрагалуса. Множество изследвания доказват неоспоримо благоприятното действие на котешкия нокът върху различни заболявания на храносмилателния тракт. Приложението му при гастрит, язва, колит, болест на Крон, хемороиди като допълващо лечение облекчава състоянието. Уникалната му способност да прочиства органите на храносмилането е причина за гореспоменатите действия. Котешкият нокът подобрява резорбцията на хранителни вещества, подсилва организма и подобрява бактериалния дисбаланс в червата. Той облекчава болката и възпалението при ревматоиден артрит и ревматизъм. Това се дължи на антиоксидантните му свойства както и на детоксикиращите му способности.

Билката стимулира имунитета. Установено е, че алкалоиди, които са изолирани от котешкия нокът стимулират фагоцитозата от една страна и от друга ускоряват образуването на бели кръвни телца и по-конкретно Т-хелперни клетки. Именно на това се дължи предположението за противовирусните и антибактериалните му свойства. Повече проучвания са необходими за да се установи точно каква е ролята му при лечение на вируса на HIV. Научете кои са най-добрите билки за подсилване на имунитета. Заповядайте на семинар на 06 юни в гр. София на тема „Билки адаптогени за имунитет, енергия и отлична памет‘‘. За информация: https://vitanaturale.eu/events

Ринхофилинът, който се изолира от котешки нокът потиска агрегацията на тромбоцити и респективно процеса на кръвосъсирване. Поради това приемът му може да намали риска от инфаркти и инсулти. Предполагат се противоракови свойства на котешкия нокът като  експериментите с животни показват обещаващи резултати. Планират се проучвания при хорав близко бъдеще. Експерименти с клетъчни линии показват, че котешкия нокът е цитотоксичен за ракови клетки от тумор засягащ нервната тъкан.

Противопоказания

Резултатите от проучванията с животни не показват токсичност на котешкия нокът. Симптоми като обрив, замаяност, ниско кръвно налягане и диария се наблюдават рядко. Бременни, кърмачки и малки деца не трябва да го приемат. Пациенти, които се лекуват с антихипертензивни, антикоагуланти, хормони или инсулин също не бива да приемат. Котешкият нокът може да промени кръвните нива на някои лекарства като седативни и сънотворни. Преди да започнете лечение първо се консултирайте със своя лекар или фармацевт.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

81 posts

One Comment

Leave a Reply
  1. Statiqta e mnogo hubava i polezna.Az li4no piq SAMENTO ot dosta vreme i sm mnogo dovolna!ve4e ne se razbolqvam tolkova 4esto, prepory4vam go gore6to na vsi4ki!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *