Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Комбинирана терапия намалява риска от язва на стомаха

Лечението на редица заболявания включва прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. В следствие на продължителната им употреба значително се повишава риска от язва на стомаха и дванадесетопръстника. Добрата практика в сферата на гастроентерологията препоръчва назначаване на медикамент за протекция на стомаха в допълнение към противовъзпалителното лечение.

Статистиката в световен мащаб сочи, че само 25% от практикуващите предписват гастропротекция при пациенти с повишен риск от язвена болест. Още повече, че само 25% от пациентите се придържат към предписаната им терапия. Причина за това може да бъде, че пациентите не разбират нуждата от протекция от една страна и от друга искат да намалят броя на таблетките, които приемат.

Комбинираните препарати съдържащи противовъзпалителна съставка и гастропротектор увеличават пациентското одобрение, като намаляват броя на приеманите медикаменти. Също така съотношението разход полза се намалява тъй като цената им обикновено е по-ниска в сравнение с тази на двата медикамента по отделно.

Фармацевтичната индустрия вече пусна на пазара някои такива комбинации като например ибупрофен с фамотидин и напроксен с S-омепразол. Комбинацията ибупрофен и фамотидин е най-нова на пазара, но все още не е регистрирана в България. Редица клинични проучвания при пациенти на възраст около и над 56 години доказват, че приемът на комбинирани препарати  намалява риска от хоспитализиране вследствие на кървяща язва с 10%. Резултатите са еднакви независимо от това дали нестероидните противовъзпалитени са в терапештични схеми за лечение на остеоартрит, ревматоиден артрит или хронична болка.

Комбинирани усилия са необходими от страна на практикауващите гастроенетеролози и фармацевтите, за да информират пациентите за нуждата от протекция на стомаха.

Здравословното хранене е от ключово значение за правилното функциониране на храносмилателната система. КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА – твоят партньор в здравословното хранене!

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.