Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Капки за очи и назални спрейове – с повишено внимание за тяхното съхранение

През октомври 2012 Световната здравна организация излезе с предупреждение към родителите да съхраняват капките за очи и назалните спрейове на недостъпно за децата място.

Причина за изявлението станаха зачестилите случаи на натравяне на малчугани, след поглъщане съдържанието на флакона.  Дори капките за очи и назалните спрейове, които са без лекарско предписание могат да съдържат активни молекули, опасни за здравето  в малки количества, приети перорално. Оказва се, че родителите често оставят капките за очи на достъпни за децата места и възбуждат тяхното любопитство. От 1997 до 2009 година са наблюдавани  4,5оо подобни  инциденти с капки за очи и 1,100 с назални спрейове, съобщава комисията по лекарствена безопасност.

Световната здравна организация алармира, че някои от съставките могат да бъдат особено  опасни, като дори една четвърт погълната чаена лъжичка  може да навреди на детето. Към тази група активни съставки спадат имидазолите. При локално приложение, те не се разпространяват в другите части на тялото, но приети през устата имат системни ефекти.

Симптомите на такъв инцидент обикновено се появяват след 1 час и са най-ясно изразени на 8-мия час, а след 12-тия започват да отшумяват. Въпреки че възстановяването е бързо, резорбцията на имидазолините може да предизвика сериозни ефекти като затруднено дишане, понижен пулс и дори да се стигне до хоспитализация.

Агенцията по лекарствена безопасност е предложила в бъдеще,  производителите на капки и спрейове да ги опаковат в специални опаковки, недостъпни за деца. Дори това предложение да бъде прието, ще отнеме няколко години, докато новите опаковки излязат на пазара. Междувременно, Световната здравна организация дава няколко съвета за безопасност:

  • Съхранявайте лекарствата на сигурно място, което е достатъчно високо и недостъпно за погледа на детето.
  • Никога не оставяйте лекарства и витамини в кухнята и до леглото на детето.
  • Ако флакона на лекарството има капачка за сигурност я поставяйте всеки път след употреба.
  • Избягвайте да приемате лекарства пред децата си,  защото те често обичат да имитират навиците на родителите.
  • Обърнете внимание на гостите си да наблюдават чанти и връхни дрехи, в които съхраняват медикаменти.

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

80 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *