Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Алергията към котки лечима

Скорошно изявление на учени, работещи в тази насока гласи, че съвсем скоро ще се радваме на домашните си любимци без притеснение.

Учените от университета в Кембридж съобщават, че са успели да идентифицират протеин в мъртвите клетки по кожата на животното, който стимулира алергична реакция при хората.

Оказва се, че голяма част от хората са алергични към котки, кучета и други домашни животни. Най-често симптомите включват кихане, сърбеж, запушен нос или хрема.

Алергична реакция се появява, когато имунната система реагира бурно на потенциална опасност. В случая имунната система грешно разпознава като опасност специфични протеини по кожата на животното. Най-честата причина за алергична реакция е протеин наречен Fel d1, който може да бъде открит в микроскопични парченца от кожата.

Екипът от Кембридж е установил точния механизъм, по който тази молекула в комбинация с липополизахарид от външната среда  активира имунния отговор. Освен всичко това учените са установили дори точно коя част на имунната система участва в разпознаването, а именно TLR4 рецептор.

Потенциалното лекарство ще блокира имунният отговор на това ниво и ще предотвратява алергичната реакция.

Проблемът с котешкия алерген идва и от факта, че той е особено лепкав и се прилепва към всякакви повърхности, включително дрехи и обувки. Освен това може да се намери у дома по стените и таваните, дълги години след като котката е престанала да обитава жилището.

След това откритие любителите на кучета също могат да се надяват, че съвсем скоро ще има решение и на техния проблем.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

80 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *