Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Златно мляко

Златното мляко е индийска лечебна напитка основаваща се на хилядолетните принципи на Aюрведа. Облекчава всякакви болежки като възпалено гърло, настинка, мускулни болки и други неразположения. Традиционно се пие с прясно мляко. Срещала съм я и с бадемово. На мен ми е най – вкусна с кокосово мляко. Предполагам, че според вкуса и други растителни млека подхождат.

Основната съставка е куркумата, която дава „златния” цвят, подпомага храносмилането, дава енергия, стимулира кръвообращението и функциите на черния дроб. Има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Преди години ми помогна за облекчаване на хроничният ми синузит.
Цветът от куркумата се разтваря като престои. Все едно държиш грейнало слънце в чашата си. Чудесна е за пиене както топла така и студена, през всеки сезон и за всяко настроение.

Съставки за 2 чаши:

  • 500 мл. кокосово или друго мляко по избор
  • Подсладител на вкус
  • 4 см. прясна куркума настърган или ½ ч.л. на прах
  • 4 см. джинджифил настърган
  • 1 ч.л. канела
  • 1/3 ч.л. кардамон на прах
  • 1/3 ч.л. карамфил на прах
  • щипка черен пипер

Сложете всички съставки в блендера заедно и блендирайте до получаването на плътна хомогенна смес.

По желание можете да загреете течността (без да заври, защото може да се пресече) или пък да я изстудите в хладилника.

Повече информация за събития и рецепти на шеф Николета Колева ще откриете тук:

Facebook.com/nikoletakolevachef

Instragram.com/nikoletakolevachef

http://tastybynature.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.