Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Японската диета

geisha-884684_1280

Повечето японци, както мъже така и жени могат да се похвалят със завидно телосложение. Плоският корем, изваяните бедра и липсата на целулит, не са рядко срещано явление сред тях.

Всичко това се дължи на здравословната японска диета, която залага основно на риба, зеленчуци и ориз. В японската кухня отсъстват понятия като King size, двойна порция и други подобни. Там порциите са внимателно изчислени, за да не се премине прага на насищане. Японската диета успешно повлиява затлъстяването в детска възраст. Проучвания показват особено ниската честота на хронични заболявания сред японците. Броят на заболелите от рак, деменция  и коронарна болест на сърцето е значително по-нисък в сравнение с повечето европейски страни.

Япония може да се гордее с най-ниският процент на затлъстяване сред населението – 3%, сравнено със САЩ, където например  е 32%. Средният японец яде 25% по-малко калории на ден от европееца. Ако успеем да заимстваме някои особености на японската кухня, добрата фигура със сигурност няма да закъснее.

Стъпка по стъпка:

Японската диета включва храни, които са с подчертано нискокалорийно съдържание.

Ориз      

Японската диета е базирана на ориз, а не на хлебни продукти за разлика от повечето европейски кухни. Оризът засища бързо и не създава чувство на тежест в стомаха. Препоръчва се  приема на пълнозърнест ориз, който е много по-богат на фибри. Оризът не съдържа глутен, което от съществено значение за хората с непоносимост към последния. Особено здравословна е термичната обработка, която използват, а именно варене.

Зеленчуци 

Червени чушки, грах, лук, спанак, бамбук, гъби шийтаке, китайско зеле, карфиол, пащърнак, цвекло ряпа, уакаме и др., списъкът наброява повече от 40 вида зеленчуци. За японците е практика да сервират дадено блюдо с поне 4-5 вида зеленчуци. Гъбите шийтаке са символ на дълголетие за японците от векове. Те са силен антиоксидант, имуностимулатор и регулатор на нивата на холестерола.

Риба

Излишно е да описваме предимствата на рибата, пред червените и птичите меса. Тлъстите риби са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и поддържане на добро зрение и мисловна дейност. Сьомгата, прясната риба тон, сардините и скумрията са добро допълнение към вашето меню.

Морски водорасли

Комбу (вирее в топли води) и нори ( в студени води) са широко използвани в традиционната им кухня. Те съдържат високи нива на йод и други минерали и микроелементи, което ги прави здравословни и с добри вкусови качества.

Соя

В японската диета са включени множество соеви продукти. Такива са тофу, обелени соеви ядки, мисо супа и разбира се соевия сос. Последният е особено солен, поради което хора с хипертония трябва да ограничат употребата му. Соята и нейните деривати са богат източник на качествени  протеини от растителен произход.

Плодове

Десертът в японската кухня обикновено е селекция от плодове. Като добавка може да има сладолед или специален топинг.

Бульони

Бульоните играят ключова роля в японската кухня. Те са затопляща и засищаща добавка към основната храна. Помагат на доброто храносмилане и борят дехидратацията по време на хранене.

Зелен чай

Проучвания доказват, че редовната консумация на зелен чай намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания, благодарение на силните му антиоксидантни свойства.

И не на последно място една от тайните на японската диета е правилото- човек да се храни докато достигне до 80% ситост. Фактите говорят, че то дава добри резултати, но дали е приложимо и в западните култури е спорен въпрос.

 

Written by маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна е магистър-фармацевт, специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти. Тук ще прочетете нейни публикации в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живоt.

74 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *