Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Време за детокс на организма

girl_lying_on_grass-wallpaper-1280x800

Да се подложим на детоксикираща диета и да премахнем натрупаните токсини и отрови в тялото звучи прекрасно, стига да сме наясно с някои основни принципи.

Какво са токсините?

Токсините са молекули, които потенциално могат да навредят на нормалното функциониране на черния дроб и на други органи в тялото. Освен добре известните пестициди, тежки метали, катрани има и други вещества, които могат да станат източник на токсини. Такива са алкохолът, кафето, някои медикаменти, захарта, изкуствените подсладители, замърсената вода и др. Тези вредни субстанции се натрупват с течение на времето в храносмилателната система, кожата и нейните придатъци. Могат да причинят умора, главоболие, липса на апетит както и редица хронични заболявания.

Какво представляват детокс диетите?

Детокс диетите са създадени за да спомогнат на тялото да се освободи от ненужните токсини бързо и ефективно. Обикновено започват с един ден, през който се поемат само течности- вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. След това се включват сурови плодове и зеленчуци за една седмица. Постепенно се преминава към задушени и варени зеленчуци за още една седмица. Включват се млечни и местни храни на един по-късен етап с ограничения в количествата. Използването на органични продукти и приемът на достатъчно количество течности е основен принцип на този вид диети. Алкохол, кафе, цигари, рафинирани захари и някои добавки не са разрешени по време на диетата. Препоръчва се умерена физическа дейност, както и посещаване на сауна за да се увеличи потоотделянето. В допълнение на това се прилага хидро-колон терапия за прочистване на дебелото черво, както и някои билки за детокс на черния дроб.

Какви са ползите от детокс диетите?

Подлагането на такава диета регулярно няколко пъти годишно прочиства организма и повишава имунитета по естествен начин. Такива диети са съпътствани с нормализиране на теглото и спомагат умствената дейност. Също така могат да бъдат ефективни в борбата с някои хронични заболявания. По време на детокс диета си създаваме полезния навик да обогатяваме менюто си с достатъчно плодове и зеленчуци и да се хидратираме.

Внимание!

Този тип диети са рестриктивни и са с ограничена продължителност от време- най-често 1 или 2 седмици, след което трябва да се премине към балансиран начин на хранене, който да запази постигнатия ефект. Преди да пристъпите към такъв тип диета се консултирайте с лекуващия си лекар, тъй като тя не е приложима при някои съпътстващи заболявания.

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна е магистър-фармацевт, специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти. Тук ще прочетете нейни публикации в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живоt.

74 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *