Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Време за детокс на организма

Да се подложим на детоксикираща диета и да премахнем натрупаните токсини в тялото звучи прекрасно, стига да сме наясно с някои основни принципи.

Какво са токсините?

Токсините са молекули, които потенциално могат да навредят на нормалното функциониране на черния дроб и на други органи в тялото. Освен добре известните пестициди, тежки метали, катрани има и други вещества, които могат да станат източник на токсини. Такива са алкохолът, кафето, някои медикаменти, захарта, изкуствените подсладители, замърсената вода и др. Тези вредни субстанции се натрупват с течение на времето в храносмилателната система, кожата и нейните придатъци. Могат да причинят умора, главоболие, липса на апетит както и редица хронични заболявания.

Какво представляват детокс диетите?

Детокс диетите са създадени, за да спомогнат на тялото да се освободи от ненужните токсини бързо и ефективно. Обикновено започват с един ден, през който се поемат само течности- вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. След това се включват сурови плодове и зеленчуци за една седмица. Постепенно се преминава към задушени и варени зеленчуци за още една седмица. Включват се млечни и местни храни на един по-късен етап с ограничения в количествата. Използването на органични продукти и приемът на достатъчно количество течности е основен принцип на този вид диети. Алкохол, кафе, цигари, рафинирани захари и някои добавки не са разрешени по време на диетата. В допълнение на това може се прилага хидро-колон терапия за прочистване на дебелото черво, както и някои билки за детокс на черния дроб. Последните се прилагат единствено под наблюдение на лекар. Началният период на очистване често е съпроводен с умора и обостряне на симптомите на хроничните заболявания.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ С КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

Какви са ползите от детокс диетите?

Подлагането на такава диета регулярно няколко пъти годишно прочиства организма и повишава имунитета по естествен начин. Такива диети са съпътствани с нормализиране на теглото и спомагат умствената дейност. Също така могат да бъдат ефективни в борбата с някои хронични заболявания. По време на детокс диета си създаваме полезния навик да обогатяваме менюто си с достатъчно плодове и зеленчуци и да се хидратираме.

Внимание!

Този тип диети са рестриктивни и са с ограничена продължителност от – най-често 1 или 2 седмици, след което трябва да се премине към балансиран начин на хранене, който да запази постигнатия ефект. Преди да пристъпите към такъв тип диета се консултирайте с лекуващия си лекар, тъй като тя не е приложима при някои съпътстващи заболявания.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.