Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Тайландско червено къри

Известна рецепта от Тайланд, защтото тайландската кухня е много полулярна с чудесните си ароматни кърита.

Всички държави от южна и югоизточна Азия имат свой стил на правене на къри. В Тайланд почти винаги слагат кокосово мляко в основата, лимонова трева и люти чушки. Когато не мога да намеря хубави люти чушки ги замествам с лют пипер. Лимоновата трева трудно се намира и купувам суха (за чай) и после я смилям на прах в кафе мелачка. Без нея пак става, но липсва типичната нотка за тази рецепта.

За къри соса:

  • 1 бр  нарязан на едро червен лук
  • 1 стебло прясна лимонена трева (ако ви попадне) или 1 ч.л. суха смляна
  • 1 – 2 бр червени люти чушки (или 1/2 до 1 ч.л. лют пипер или 2 до 3 ч. сос от тайландски чили)
  • 2 скилидки чесън
  • 8 см парче джинджифил, нарязано
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. кимион
  • 1ч.л. кориандър
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. соя сос или тамари
  • 1 ч.л. кокосова захар
  • 400 мл или 1 кен кокосово мляко (пълномаслено)
  • Сок от 1 бр лайм
  • 1/4 ч.л. канела (или добавете 1 канелена пръчка към вашия тенджерата по време на готвене)
  • 400 мл или 1 кен кокосово мляко (пълномаслено)
  • Растителна мазнина за готвене

Зеленчуци по желание, например: домати, патладжан, тиквички, фасул, карфиол, броколи, спанак и тофу

Поставете всички съставки, без кокосовото мляко и мазнината за готвене, в чопър и обработвайте добре, за да стане на пюре.

В голяма тенджера загрейте малко мазнина, и добавете готовото пюре и пържете на среден огън за 3 – 5 мин.

Добавете зеленчуците и ги запържете на средно силен огън като ги разбърквате често за 5 –  10 мин. Добавете вода 2 см от дъното като започват да се запичат. Оставете на бавен огън докато зеленчуците са готови, но не много разкашкани (около 5 мин).

Добавете кокосовото мляко и бъркайте за около 2 – 3 мин. Ако се готви прекалено дълго с кокосово мляко мазнината се отделя и става на олио, което в случая разваля вкуса.

Насладете му се незабавно заедно с варен ориз.


Повече информация за събития и рецепти на шеф Николета Колева ще откриете тук:

Facebook.com/nikoletakolevachef

Instragram.com/nikoletakolevachef

http://tastybynature.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.