Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Суровата храна крие редица лечебни свойства

Суровоядството представлява хранене изключително със сурови плодове и зеленчуци. Тези храни заемат важна част от повечето съвременни диети, но се прилагат и самостоятелно за определен период от време при лечение на някои заболявания.

При суровоядството всички хранителни вещества, витамини, соли и ферменти се приемат в непроменен вид. Суровоядството не се понася лесно от организма, поради което всеки пациент трябва да  е запознат с основните принципи в науката за храненето. Разнообразното и пълноценно хранене е задължително, за да не се подлага организма на хронично гладуване. В някои страни с по-суров климат, практикуването на суровоядство може да се окаже опасно.

Смилаемостта на суровите продукти може значително да се подобри чрез пресоване и прекарване през ренде. Това се налага, когато пациента среща проблеми с храносмилането на плодовете и зеленчуците, особено тези, които са богати на фибри. Най-леко се понасят от дебелото черво сочните плодове: ягоди, малини, праскови. Лесно се храносмилат също: салати, зелен и чеснов лук, млад грах, моркови и целина, цветно зеле. Внимателно  трябва да следи калорийната стойност на приетата ежедневно храна и ако е недостатъчна да се добави зехтин или орехи, за да се допълни до необходимата стойност.

В народната медицина лечението със сурови храни се прилага при следните болести: затлъстяване, запек, някои бъбречни и чернодробни болести, диабет, хипертония, ставни заболявания, мигрена, разширени вени и атеросклероза.

При този вид диета зеленчуците/ моркови, зеле, лук, ряпа и др./ се настъргват на ситно и се смилат с пасатор, като се добавят счукани  орехи, бадеми, лешници. Може да се прибави също мед и лимонов сок. Особено важно е всички плодове и зеленчуци да са добре измити преди консумация.

От зеленчуците най- подходящи са: морковите, червеното цвекло, зелето и краставиците. Към тях може да се прибави растително масло, лимон, майонеза и жълтък. Овкусяването с кимион, чубрица, магданоз, копър и лук значително подобрява вкусовите качества.

Едновременното приемане на плодове и зеленчуци не се препоръчва тъй като води до газообразуване.

Високоенергийни са суровите овесени ядки, ечемикът и житото. Последните се накисват няколко часа във вода или мляко и се ядат заедно с плодове и мед.  Освен пресни плодове, зеленчуци и ядки, диетата може да включва и сушени плодове- смокини, фурми, грозде.

За закуска се препоръчват пресни плодове 150г, 20-30г бадеми или орехи, чаша липов чай, 1-2 яйца, мед, краве масло.

На обяд и вечеря може да се консумира същото,като се прибави и суров зеленчук под формата на салата със зехтин и сок от лимон, вместо оцет.

Този начин на хранене може да продължи известен брой дни, в зависимост от хода на болестта и желанието на болния. След като се направи пауза, диетата може да се повтори и така да се проведат няколко цикъла в годината.

Успехът зависи най-много от силната воля да преодолеем навика и влечението към обикновената варена храна.

Диетата на суровите храни регулира перисталтиката на червата, която най-често страда от недостатъчно количество на фибри в приетата храна.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

76 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *