Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Селенът – нашият помощник в борбата с редица заболявания

Селенът е жизненоважен микроелемент и има огромно значение за поддържането на нормална имунна система.

Недостигът на селен намалява имунитета, отслабва функциите на щитовидната жлеза и в някои случаи може да доведе до редица сърдечносъдови, ендокринни и онкологични заболявания. Помага при лечение на рак, тъй като може да неутрализира редица канцерогенни вещества. Влиза в състава на някои ензими с много важни протективни функции, какъвто е например ензимът глутатион пероксидазата. Има четири изоформи на този ензим, а активността на еритроцитната глутатион пероксидаза  отразява състоянието на селеновите депа. В организма на човек се съдържат около 10-15 мг селен, а дневните нужди са между 20 и 100мг. Дефицит на селен може да доведе до мускулна слабост и кардиомиопатия.

Научни изследвания са доказали, че с достатъчен прием на селен, процентът на раковите заболявания може да намалее с цели 50 процента.

Много добър избор за лечение и профилактика на себорея и пърхот е селенът под формата на селенов сулфид. Той унищожава причинителя на пърхота Мalassezia furfur и има антиоксидантно действие.

Източници на селен са зърнените храни, суровият сусам, орехите, морската риба, черен дроб и чесън. Почвата вече не е толкова богата на селен и за съжаление това води до ниските му нива в брашното и зърнените храни.

Можем да си набавим необходимия ни селен като  хранителна добавка самостоятелно или в комбинация с витамин А и Е. Друга алтернатива е органичен селен от спирулина под формата на таблетки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *