Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Моркови за здраве, красота и добра памет

Морковите са едни от най-важните и полезни зеленчуци за здравето ни. Това е така, заради високото съдържание на редица витамини и минерали, а именнo

 • каротин или провитамин А
 • витамини от група B
 • витамин C
 • аминокиселини
 • ензими
 • калий
 • калций
 • фосфор
 • магнезий
 • натрий

и много други полезни за нашата кожа, зрение, храносмилателна система, зъби и имунна система вещества.

Морковите могат да се консумират и сурови, а сокът от моркови е особено полезен при възрастните, които не могат да приемат цял или нарязан зеленчук.

Ще посочим няколко от най-важните причини, поради които е хубаво да си хапваме моркови по-често:

1. За сияйна кожа.

Морковите са богати на витамин А и антиоксиданти, които предпазват кожата ни от изгаряне, изсушаване и ранна поява на бръчки и финни линии.

2. За здрави очи.

От малки знаем кой е един от най-важните зеленчуци за нашето зрение. Съставът му има благоприятни ефекти, а редовната му конумация ни дава всичко необходимо за здравето на очите.

3. Противораково действие.

Ползите от редовна консумация на моркови включват и повишаване на имунната система и подпомагане на организма да се пребори с болестотворни причинители, дори и при болни от рак.

4. За по-нисък холестерол.

Морковите подпомагат елиминирането на т.нар. ,,лош“ холестерол от организма. Затова учените препоръчват по един морков на ден при рискови пациенти, а и за профилактика на здравите.

5. Подобрява паметта.

Оказва се, че консумацията на моркови подобрява сопсобността ни да запаметяваме най-различни неща.

6. Решение при депресия.

Морковите са един бърз и лесен начин да се отървем от напреженето и стреса. Една чаша фреш от морков е особено полезна за пациенти, страдащи от депресия, единодушни са експертите.

7. По-добра работа на сърцето.

Морковите съдържат огромни количества от бета и алфа каротен, които са полезни при пациентите с високо кръвно налягане, т.к. могат да редуцират риска от инфаркт на миокарда.

 8. Полезни са за черния дроб.

Морковите спомагат ,, прочистването“ на тялото, като по този начин предпазват тялото от инфекции и връщане на допълнително мазнини към черния дроб.

9. За добра устна хигиена.

Да, морковите спомагат унищожаването на бактериите в устната кухина и това ги прави едни от най-важните храни за добро дентално здраве.

И не на последно място, морковите са и т.нар.  ,, анти-ейдж“ зеленчук, т.к. намаляват нивата на ,,остарелите“ клетки в нашето тяло.

Можем да кажем, че след всичко изброено, морковите заслужават да бъдат вместени в ежедневното ни меню за здраве и красота.

 

One Comment

Leave a Reply
 1. Всичко написано в статията може би е така, но изпускат да споменат, че освен всичко са и много вкусни. Аз обичам салата от настъргани сурови моркови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *