Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Kои храни да избягвате ако имате високи триглицериди

Зеленчуци

В случай, че имате високи триглицериди трябва да подбирате зеленчуците които включвате в менюто си. Особено вредни са всички с високо съдържание на нишесте, като царевица, моркови, сладки картофи и грах например. В резултат на метаболизма в тялото излишното нишесте се превръща в триглицериди. Вместо тях използвайте артишок, аспержа, броколи, домат, краставица, брюкселско зеле и други с ниско съдържание на нишесте.

Плодове

Без съмнение плодовете винаги трябва да бъдат включени в дневното меню с някои уточнения. За предпочитане е да подбирате плодове, с по-ниско съдържание на плодова захар и да ги приемате в умерени количества. Сушените плодове са още едно изкушение, към което трябва внимателно да подхождате. Например стафидите съдържат много повече захар за грам продукт от който и да е пресен плод.

Алкохол

Всички знаем, че една чаша червено вино вечер е особено полезна но, се оказва, че редовната консумация на алкохол рязко повишава триглицеридите в кръвта. Причината за това са захарите, които нормално влизат в състава на различните видове алкохол ликьори, бира, вино и други. Независимо от произхода на захарите, когато триглицеридите са високи големите количества приета захар са пагубни.

Консервирана риба в масло

По възможност избирайте консервирана риба в собствен сос, вместо тази в масло. Така ще си спестите приема всичко това излишно количество излишна мазнина.

Кокос

Кокосът е модерен – кокосово мляко, кокосова вода, кокосови стърготини, кокосово масло. За съжаление той е богат на наситени мазнини и ще бъде добре ако не прекалявате с него и всичките производни на него хранителни продукти.

Нишестени храни

Обичате да похапвате често и по много паста, картофи, овесени ядки, хляб. Всички те са богати на нишесте, което в тялото се бързо се превръща в триглицериди. Не е необходимо напълно да ги изключите от менюто си но трябва да се придържате към позволените количества: филийка хляб, 1/3 чаена чаша ориз или паста, половин чаена чаша картофи.

Сладки напитки

Огромно количество захар може да дойде само от една чаша напитка. Независимо дали пиете подсладен студен чай, сода, плодов сок, кафе със сладък сироп риска да внесете повече захари с които тялото ви може да се справи е голям. Когато се стремите да спазвате режим с нисък прием на захари, не забравяйте да включите и напитките към сметката. Ако не можете да се откажете от сладките напитки напълно ги ограничете до една чаша на ден.

Мед и кленов сироп

Мислите, че медът и кленовия сироп за полезната безвредна алтернатива на бялата захар? Въпреки безспорно полезните си качества, те също покачват нивата на триглицеридите в кръвта в измерими граници.

Печено тесто

Поради високите си триглицериди се налага да намалите приема на наситени мазнини. Един от източниците им, които често приемаме са всички кроасани, банички и други печени с мазнина теста.

Мазни меса

Не е необходимо да се отказвате от месото въобще, а да подбирате неговия вид и ограничите количеството. Докато нормализирате триглицеридите си ограничете приема на месо до 3-4 пъти седмично. Не пържете, а при печене отделяйте мазните участъци преди приготвяне и намалете свинското месо.

Олио и масло

Заменете олиото и кравето масло със зехтин, когато приготвяте ястия или овкусявате салати. Кравето масло и зехтина съдържат много наситени мазнини, които се опитваме да избегнем.

Не прибягвайте до крайности и лишения при изготвяне на дневния режим. Проявете добро отношение към собствения си липиден метаболизъм за да избегнете по нататъшните усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *