Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Интервю с Йоанна Карацанева за предстоящото издание на София ВЕГ фест

Седмици преди предстоящото издание на София ВЕГ фест се свързахме с организатора Йоанна Карацанева, която ни разказа повече за събитието. Йоанна сподели собствената си визия за здравословен начин на живот, както и подробности за вегетарианската общност в България.

– По неофициални данни колко са вегетарианците /веганите в България и каква тенденция се наблюдава в този аспект?

– За съжаление в България няма статистика, която да посочва дори и близка до точната цифра, но е факт, че интереса на хората към вегетарианския и веганския начин на живот се увеличи многократно в последните години. Бих се позовала на статистика в Западна Европа, където между 6 и 10 % от населението са вегани, и в пъти повече вегетарианци. У нас, бих определила около 2 % вегани и между 15 и 20% вегетарианци. Много вероятно е в следващите няколко години, процентите да се удвоят. Такава е и световната тенденция.

–  Често срещани ли са семейства, където и двамата партньори са вегетарианци и насочват децата си към този начин на хранене.

– Ако до преди няколко години, подобни семейства бяха единици, то към днешна дата веган семействата вече са  достатъчно много за да не са изключение. Що се отнася до вегетарианците – те са много. Има и тенденцията на увеличаване на деца, които се раждат веган – от веган родители, преди и по време на зачеване, както и след раждането.

– Достатъчно информирани ли са веганите в България как да се хранят пълноценно, за да си набавят разнообразни хранителни вещества.

– Независимо от това, с какво се хранят хората, за съжаление, въпреки изключително лесния достъп до информация, има такива, които не търсят информация за подобряване на здравословното си състояние, нито при преминаване от един начин на живот към друг и не търсят помощ, дори когато виждат, че сами не могат да се справят. Именно за това организирам фестивала, за да има по-лесен  достъп до информация. Тук бих допълнила, че изключително важно е по отношение на веган храненето ежедневното разнообразие на хранителни източници.

– Бихте ли споделили за нашите читатели темите на няколко от предстоящите лекции в изданието на фестивала през месец октомври.

По време на София ВЕГ Фест, 3 и 4 октомври, Хотел Хемус, разполагаме с 2 лекционни зали, като темите в зала Преслав са традиционно на здравословна тема. За първи път ще имаме и гости от чужбина. В зала Конферанс 2, темите са посветени на Световния ден на животните, и презентациите ще са на различни природозащитни и екологични организации, които освен това, ще присъстват и със собствени щандове, на които ще запознаят гостите с актуалните си кампании и каузите, които защитават.

Благодарение на издателска къща „КИБЕА“, наш гост от Великобритания, ще бъде Барбара Рен  – натуропат и автор на бестселърите „Клетъчно пробуждане“ и „Завръщане към светлината“. Тя ще представи следните теми: С поглед към хранителните нужди на децата от зачеването до края на пубертета, Прости принципи за оптимално здраве. Освен това наши лектори ще бъдат: Д-р Димитър Пашкулев – лекар, природолечител, автор и съавтор на десетки книги, свързани с природосъобразното хранене, билколечението и комплексното лечение с натурални средства с теми: Природолечение, Магнезий – какво знаем и какво не знаем; Д-р Мария Папазова – специалист по холистична медицина с тема: Витамин Б12 или какъв е проблемът?; Десислава Ангелова – клиничен диетолог и натуропат с тема: Метаболитен синдром и заболяванията на щитовидната жлеза; Румяна Костадинова – терапевт в Клиника „Алън Кар“ с тема: Лесният начин на Алън Кар за живот без зависимости. Един курс по свобода за всички. ; Стефка Риджелъс – инструктор по йога и аюрведичен консултант с тема: Аюрведа за жени или как балансът в живота ни зависи от нашите хормони; Ноел Кенеди – натуропат, ученик на Барбара Рен с тема: Здравословно хранене за начинаещи

Програмата не е окончателна и са възможни промени. По-подробна информация за лекциите, може да се открие на страницата на фестивал във Фейсбук, както и на сайта.

– Според вас с какво би спечелил един вегетарианец/веган в България ако общува с други вегетарианци и участва в различни инициативи?

– Според мен, за всички е изключително важно да общуват с хора, които имат мислене и начин на живот като техния, да получат нова информация, да споделят проблем и да получат съвети, както от специалисти, така и от хора, които са изминали същия път, като тях. На подобни събития, хора с еднакво мислене и нагласа към живота, имат възможност да създадат нови познанства, както от лично така и от професионално естество. Посетителите имат възможност да се информират и за нови продукти, заведения, литература и др.

–  Планирате ли за в бъдеще да поканите като лектор някои от световноизвестните специалисти по веган и вегетарианско хранене?

– Плановете на фестивала включват развитие в най-различни насоки, като разбира се ще се стараем да запознаем българската публика с колкото се може повече известни лица от веган средите, както от България, така и от чужбина.

В това издание ще ни гостува Барбара Рен, която е световноизвестен натуропат и автор на бестселърите „Клетъчно пробуждане“ и „Завръщане към светлината“.

– Разкажете ни малко повече за акцента на предстоящото издание, а именно Световния ден на животните?

– Философията на веганството се основава на ненасилието и признаването на всички живи същества за равни. В тази връзка са и много от презентациите и лекциите на фестивала.

На 3 октомври ще се проведе и шествие с начален час 12.00 от площада пред Народното събрание, по посока – НДК, като целта на събитието е гражданите да демонстрират несъгласието си с продължаващото и дори ескалиращо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубото незачитане на законите на България, както и недостатъчния контрол от страна на държавата и ресорните министерства.

– Имате ли наблюдения как се съчетава веганството с активния спорт и има ли в България известни спортисти вегани?

– За съжаление, не ми е известно в масовия спорт да има вегани, но може би най-известния ни веган атлет е Атанас Скатов, алпинист, който е и първият веган в света, покорил най-​високия връх на планетата – Еверест.

В световен мащаб, най-известни имена на веган атлети са Карл Люис, който е носител на 10 олимпийски медала, Алексей Воевода – двукратен олимпийски шампион по бобслей, световен шампион по канадска борба, Тим Шиф – Free Runner, световен шампион, Патрик Бабумян, бодибилдър, който е и най-силният човек на планетата, след като през 2012 постави световен рекорд, като вдигна над 150 кг. и много др.

– Какво бихте посъветвали читателите на Форум здраве да включат в ежедневието си в допълнение към здравословното хранене, за да поддържа добро здраве?

– Основна мисия на веган диетата е превенция на заболявания от най-различен характер. За никого не е тайна, че именно нездравословното хранене и начин на живот, са в основата на по-големия брой масови заболявания.

Изключително важно, освен здравословното хранене, включващо разнообразни храни, (особено плодове,зеленчуци, ядки и др., също много течности – вода, прясно изцедени сокове, чай и др.), е човек да спортува или поне да се движи достатъчно. Освен това, е важно да се придържаме към по-проста и ако не сурова, то леко приготвена храна. Друго важно нещо е да се яде сезонна храна, защото именно тя е богата на необходимите ни вещества, според сезона в който се намираме.

 

Едно интервю на маг.фарм. Бояна Иванова

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

82 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *