Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

10 причини да си хапваме български ябълки, за да сме здрави

Цар Александър, Златна превъзходна, Кюстендилско бяло кандиле или Петровка не са имена на стари български филми, а едни от най-вкусните сортове ябълки, които ражда българската земя. Нашата земя и климат, предоставят прекрасни възможности за отглеждане на конкурентни на международните пазари, екологично чисти плодове и зеленчуци.   Дали ще наднича от картините на Владимир Димитров-Майстора или ще краси трапезата в златисто през есента, зрялата сочна българска ябълка винаги е за предпочитане. Ще я познаете по свежия  аромат и неустоимия сочен вкус.

Ябълката е дърво от семейство Розоцветни и е сред най-култивираните растения, като световното производството на ябълки за година достига 55 милиона тона. Този лесно достъпен плод е не само вкусен, но и изключително полезен за нашето здраве.  Нейният богат състав включва  витамините А,C, E, B, калции, калии, натрии, мед, манган, пектин и др. Учените са убедени, че ябълката е с ненадминат антиоксидантен потенциал и не случайно  е в листата на най-полезните храни. Ето и 1о от най-основните ползи от това да си хапваме ябълки всеки ден:

1. За по-здрави и по-бели зъби.

Ябълката не може да замени четката ви за зъби, но затова пък масажира венците и стимулира производството на слюнка. Това от своя страна редуцира плаката и намалява количеството на бактериите в устната кухина. А някои от киселините, съдържащи се в плода, имат избелващо действие.

2. Редуцира холестерола и намалява риска от диабет. 

Научни изследвания доказват, че рискът за развитие на диабет тип 2 при жените, които консумират поне по една ябълка на ден, намалява с 23 процента.

Пектинът, намиращ се в ябълките, помага за нормализиране нивата на холестерола. Пектинът се свързва с холестерола и жлъчните киселини в стомашно-чревния тракт и по този начин намалява абсорбцията на холестерола.

3. Регулиране на теглото.

Повечето здрасвословни проблеми са свързани от наднорменото тегло. Рискът от инфаркт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, безсъние и редица други заболявания са налице при хора с проблемно тегло. За да се нормализира теглото, редица лекари препоръчват диета, богата на фибри. Те имат способността да запълват стомаха и това води до прием на по-малко калории.

4. Детоксикация на черния дроб.

Един от най-добрите и лесни начини да помогнете на черния дроб да функционира по-добре, е да консумирате повече ябълки.

5. Превантивно срещу Алцхаймер.

Според най-нови изследвания, проведени с лабораторни мишки, е доказано, че мишки, на които се дава ябълков сок, са с намален риск от мозъчни изменения. Мишките, които са били на ябълкова диета, показали много по-високи нива на ацетилхолин и се справили значително по-добре на специалните тестове за мишки, отколкото другите, които не са били на тази диета. Рискът от болестта на Алцхаймер е по-нисък при редовна консумация на ябълки.

6. Намалява риска да се разболеем от болестта на Паркинсон.

Оказва се, че хората, които се хранят със значително количество плодове и други богати на фибри храни, по-рядко се разболяват от Паркинсон. Учените свързват това твърдение с факта, че тези храни имат висок антиоксидантен потенциал и предпазват нервните клетки от увреждане.

7. Страхотен избор при диария или констипация.

Без значение дали имате проблем с констипация или с диария, фибрите, намиращи се в ябълките, могат да ви помогнат.

8. Засилва имунната система.

Червените ябълки са богати на антиоксидант, наречен кверцетин. Именно това вещество засилва защитните сили на организма и ви помага да се справите в резултат на силния стрес.

9. Предпазва от рак.

Американски учени ни съветват всеки ден ябълката да присъства в менюто ни, защото това ще ни помогне да намалим риска от развитие на панкреатичен рак с над 23 процента. Провеждат се и изследвания, даващи обнадеждаваща информация за намален риск и от рак на дебелото черво при хора, консумиращи редовно полезния плод.

1о. Предпазват от хемороиди.

Ябълките са богати на фибри, а фибрите регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Често именно нередовното и затруднено изхождане е причина за поява на хемороиди. Ябълковата диета се препоръчва, за да ви предпази от тях.

Дали ще наднича от картините на Владимир Димитров-Майстора или ще краси трапезата в златисто през есента, зрялата сочна българска ябълка винаги е за предпочитане.

А сега е време за една вкусна и полезна ябълка!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *