Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Бързи съвети при бременност

Всеки етап от бременността е съпътстван от различни неразположения. Съществуват безопасни природни методи за тяхното облекчаване, които могат да се практикуват след консултация с лекуващия лекар.

Сутрешно прилошаване

Дисбалансът на хормоните през първите месеци на бременността води до намалена секреция на солна киселина и смущава моториката на храносмилателната система, което често е причина за сутрешно гадене и повръщане. Най-доброто решение е да се храните с малки количества храна, която се усвоява лесно. Препоръчва се покой и приема на няколко не сладки бисквити, когато гаденето е на гладен стомах. Силно потискащ гаденето ефект има разтворът на лъжица лимонов сок или ябълков оцет, смесен с лъжица мед в чаша гореща вода. Получената смес може да приемате преди всяко хранене, когато са налични симптоми на гадене. Приемът на пробиотици също може да облекчи състоянието. Билките, които могат да ви помогнат в такива моменти са мента, кардамон и копър. Джинджифилът е особено ефикасен при гадене. Обогатяване на менюто с повече листни зеленчуци, богати на витамин К намалява риска от прилошаване.

Запек

Запекът е резултат на промяната в хорм0налния баланс, като не се препоръчва приема на лаксативи, включително и билката сена. Подходът към проблема е да се увеличи приема на фибри- повече плодове и зеленчуци, както и да се пие достатъчно количество вода.

Газове

Често бебешката главичка притиска храносмилателния тракт, което става причина за газове. Елиминираме газираните напитки и газообразуващи храни като зеле, ряпа и др. Пробиотиците, чаят от лайка и копър също помагат, а гимнастиката за бременни подобрява храносмилането.

Нарушения на метаболизма на захарта

Обикновено този проблем отшумява след раждането но въпреки това се препоръчва приемът на захар по време на бременността да се сведе до минимум. Хромовият пиколинат под формата на хранителна добавка и чаят от глухарче помагат да се намали апетита за сладко.

Умора и изтощение

Най-ясно изразена е през първото тримесечие и е свързана с нуждите на плода. Чаят от коприва и глухарче са чудесен начин за борба с нея.

Киселини в стомаха

Наблюдения показват, че ако бременната се храни на често с малки порции вместо три обилни хранения, киселините се появяват по-рядко. От хомеопатичните препарати Arsenicum album 9 CH e пододящо лечение на киселините в стомаха.

Чувствителност на гърдите

Чувствителността на гърдите се проявява когато тялото се подготвя за кърмене и се облекчава с горещи компреси, душове и подходящи сутиени.

Повръщане по време на бременността

Следните хомеопатични препарти могат да помогнат при повръщане по време на бременност:

Ipeca 9CH 2-4 пъти на ден по 5 гранули (гадене, което не се облекчава от повръщането и липса на жажда)

Nux vomica 9CH 2-4 пъти на ден по 5 гранули (гадене, подобряващо се след повръщане, обложен език, свръчувствителност към миризми)

Bryonia alba 9CH 2-4 пъти на ден по 5 гранули (горчив вкус в устата, влошаване от най-малкото движение, изразена жажда, подобряване от прием на студена вода)

Внимание: Приемът на билки и хранителни добавки по време на бременност става само след консултация с лекуващия лекар!

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Източници: Webmd.com

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

82 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *