Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Сиропът от черен бъз за здрава имунна система

lilac-berries-486651_1280

Лечителят Петър Димков разказва в своята книга: „Лястовиците, преди да отлетят на юг няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние.“

Как да разпознаем черния бъз:

Черният бъз е разклонен храст или дърво високо около 3 метра. Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора. Цветовете са жълтеникавобели, дребни като цъфти през май-юни. Плодът е черно-виолетова сочна ягода, най-често с 3 кафяви семена. Расте покрай реките, из храсталаците и в населени места из цялата страна. За предпочитане е да се използват растения от райони, които са възможно по-отдалечени от града.

Какво действие има сиропа от черен бъз:

Извлекът от плодовете на черния бъз действа общоукрепващо на организма и подсилва имунната система. Плодовете на черния бъз са богати на антоцианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Съдържат каротин, витамин С, желязо, витамини от групата В, аминокиселини, пектин и целулоза. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен.

Плодовете на това растение не са подходящи за консумация в суров вид. Могат да причинят разстройство. Топлинната обработка обаче ги прави лесно усвоими. Сиропът, приготвен от малките черни топченца има много добро действие при простуда, хрема, ангина, кашлица и невралгии. Влияе благотворно на отделителната система и простатната жлеза. Действа още потогонно, слабително, диуретично и способства за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. И не на последно място по важност сиропът от бъз повишава нивата на хемоглобина. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на теглото в нормални граници.

Как да си приготвим сироп от черен бъз в домашни условия:

Събирането на плодовете започва през първите есенни дни. Берат се рано сутрин само добре узрелите плодчета. Измийте плодовете, сварете ги в малко вода, прецедете и напълнете в чисти бутилки. Затворените шишета кипнете за 10 минути. Използвайте само добре узрелите зърна, тъй като зелените са отровни. На дъното на буркан от 3 или 5 литра наръсете кафява захар, после сложете ред плодчета и отново захар. Леко стръскайте буркана, за да може захарта да покрие зрънцата. Внимавайте да не се разкъсат. Най-отгоре покрийте с плътен слой кафява захар, примерно 5-6 см. След то­ва се покрива с марля и се из­нася на място, къ­де­то има слън­це, за да мо­же да фер­мен­ти­ра. Наблюдавайте и на 2-3 дни разклащайте леко. Изчаквате да се разтопи захарта, което отнема около 2 седмици. После прецедете през марля и разпределете в стъклени шишенца почти до тапата. Съхранявайте на тъмно и хладно място. Пийте по 1 супена лъжица от сиропа 10 минути преди закуска, обед и вечеря. Може да го пиете разреден с вода.

За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накиснат вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.

Чай от цветовете – за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна е магистър-фармацевт, специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти. Тук ще прочетете нейни публикации в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живоt.

74 posts

34 Comments

Leave a Reply
  1. Здравейте,
    Най-добре е на дъното на стъкления буркан да има слой захар(мед);последният слой да е от захар(мед).
    Относно ферментацията 2-3 дни, ако слънцето е много силно.В противен случай сокът излиза от буркана.
    Прибирате на шарена сянка.

  2. Наистина бъза трябва да е съвсем узрял преди да се бере – само като пипнеш плодчетата да падат, иначе бил отровен. Нямам идея обаче дали сиропа трябва да ферментира или не, само знам че тази зима (2014г.) пих сироп от бъз, а също и няколко пъти респивакс и макар да си боледувах от грип с проблеми на белите дробове – не се стигна до пиене на антибиотици. А това не ми се беше случвало от 20г.
    Бъза изчиства белодробните проблеми като с метла.

  3. Има една легенда в, която се разказва как Петър Димков наблюдавал бой между пепелянка и невестулка. Всеки път когато силите напускали невестулката тя отивала и отхапвала от кората на черен бъз и се връщала отново в боя,и така докато победи. Тогава лечителят открил уникалните свойства на бъза. Аз лично всяка година си правя сипроп от бъз и съм много доволен от общо укрепващото му действие наи имунната система.

    • Здравейте,
      Моля Ви да ми напишете подробно как се прави и стабилизира сироп от черен бъз. Благодаря Ви предварително!

  4. Някъде бях чела, че плодчетата трябва да са от храстовия бъз, а не от дървесния. Вярно ли е и ако е така как да ги разпозная. Градината ни на село е пълна с бъзак. Пролет бера цветовете, а сега мога ли и плодовете.

  5. Сиропа от бъзак наричат“елексир на боговете“.Изключително полезен и горещо го препоръчвам ,а който може да си го направи.Аз правя всяка година и се използва от цялото ми семейство и от внуците-от октомври до април .Лекарства не се налага да ползваме.Аз съм с цироза и сърдечни проблеми и се чувствам много добре-пия го редовно.Вируси инастинки не ме хващат.Правя повече и ако мога да съм полезен-088759XXXX

    • Здравейте Наско, казвам се Ваня и живея със семейството ми във Франция , много искам да си купя домашен сироп от бъзак, ако случайно имате в повече 1 или 2 бурканчета , ще ви бъда много благодарна .Разочарована съм от купения от аптеката сироп а ми трябва за мен и двете ми деца.Може да ми отговорите на имейла, или дайте телефон за връзка и от къде сте, евентуално сестра ми може да ви се обади защото тя живее в България, наистина ще ви бъда много благодарна за вашия отговор.

  6. За пръв път правя, току-що го прецедих след 40-дневна ферментация. Сега ме е жал да изхвърля плодовете- едната доза е с мед, а другата направих със захар, та си викам- какво друго приложение биха могли да имат??? Моля, ако някой знае, да сподели, благодаря!

  7. Миналата година се разболях жестоко,не зная грип ли беше или просто вирусна инфекция.Даде ми отражение в червата,а като последствие ми остана изгубено обоняние!Лекарите не могат да помогнат-правихме процедури,лечение,но останах без обоняние!През лятото си набрах плод черен бъз-бъзак.Бях на Сливенските минерални бани и в близост до станцията имаше много бъзак,чист,далеч от замърсявания и прах.Направих си прословутия сироп-в 3л буркан редувах плод и захар като най-отгоре покрих със захар.Изчаках 3 седмици като като на 2-3 дни пообърквах леко без да притискам и разклащах след като видяхче сиропът се е получил-прецедих-излезе ми 2 компотени буркана.Пих всеки ден сутрин на гладно по1с.л..От предложения тук видях,че материалът който остава от сиропа е също полезен и може да се направи бъзово вино и го направих,стана екстра.Като свърших сиропа сега си пия по 1к.чашка от виното и много е хубаво и аз нямам здравословните проблеми които дълго влачих.Чувствам се добре,по-силна и по-укрепена,а и не съм пила нищо за хрема,кашлица и др.-не ми се е наложило.Мисля,че това се дължи на действието на черния бъз.Насърчавам ви да си направите и вие!!!

    • Здравей Полина,
      искам да те попитам- вари ли плодовете преди да ги редиш в буркана, или направо сурови?

  8. Здравейте
    Вече няколко поредни години си правим сироп от черен бъз. Може да се консумира и без прецеждане, с плодчетата. В семейството през тези години няма човек, който да е прекарал тежък грип. Не че не е имало някакви неразположения, които не съм сигурен дали са били лека форма на грип. Включвам се в дискусията с конкретен въпрос. Тази година като започнах да прецеждам през тензух плодчетата, около 40 дни след като съм ги смесил със захарта, по ръцете ми остана някакъв налеп, подобен на това което се получава от контакт на кожата със спиртен разтвор на прополис. Само че не можа да се почисти със спирт, а с разредител за блажна боя. Не помня нещо такова от предните години. Изглежда ще трябва да изхвърля материала, който иначе бе от идеално узрели сочни плодчета на бъзето. Моля ако някой има друго обяснение, освен замърсяване с въглеводороди, да ми пише на мейл – rmilchev@abv.bg или да коментира във форума.

  9. Тази година за пръв път направих,но ми се получи повече от колкото можем да използваме,ако някой иска да си купи може да ми звънне- 0889959451,може и на мейла -pepa_toseva@abv.bg

  10. Здравейте! Някой предлага ли домашно приготвен сок от черен бъз. Нашият привършва, а не мога да се доверя на аптеките. Моля пишете ми на и-нейл-а.Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *