Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Лекувайте болките в ставите с билки

Болките в ставите могат да попречат на ежедневните ви дейности, а с времето и да влияят на психо-емоционално ниво. Въпреки проведената лекарствена терапия болковия симптом не винаги изчезва напълно. Природно средство за повлияване на болката и възпалението е лечението с подходящи за целта билки. Обикновено те притежават силни противовъзпалителни свойства и могат да повлияят на болката при продулжителен прием. Преди да пристъпите към билколечение се консултирайте с лекуващия си лекар, за да уточните потенциалните взаимодействия със стандартната ви терапия.

Кои билки да използваме при болки в ставите:

  1. Алое вера

Алое е една от най-използваните билки за локално приложение при рани, изгаряния и др. Алое вера гел може да прилагате също и облекчаване на възпалените и болезнени стави.

  1. Босвелия

Босвелията притежава уникални противовъзпалителни свойства. Представлява дърво, родината на която е Индия, като за медицински цели се използва смолата. Механизмът на действие включва блокиране на левкотриените, които атакуват ставите при заболявания като ревматоиден артрит. Полезните свойства на босвелията са доказани в проучвания с животни. Тази билка ще откриете като капсули за перорално приложение както и под формата на крем. Резултати от проучвания показват, че значително намалява увреждането на ставния хрущял след 3 месеца приложение.

  1. Котешки нокът

Котешкият нокът е друга билка със силен противовъзпалителен ефект. Използвана е още от империята на Инките. Котешкият нокът стимулира имунната система. Клинични проучвания доказват, че е полезен при остеоартрит. Приемът му при ревматоиден артрит е по-скоро противопоказан поради ефектите върху имунитета.

  1. Евкалипт

Кремове/гелове за локално приложение съдържащи евкалиптово масло могат да облекчат болезнените стави.

  1. Джинджифил

Освен за ароматна добавка към много ястия джинджифилът има широко приложение и в природната медицина. Противовъзпалителните му свойства се дължат на етеричното масло, което придава и характерния му аромат. Резултати от проучвания доказват, че действието му е съизмеримо с това на ибупрофен и други противовъзпалителни лекарства. Някои клинични проучвания показват обещаващи резултати за облекчаване на възпалението при ревматоиден артрит с корен от джинджифил.

Подарете си ароматно билково приключение с тематична кутия Билкова козметика

Тематична кутия Билкова козметика
  1. Зелен чай

Зеленият чай се използва от векове при възпаление от различен характер, което определя потенциалното му действие при артритни заболявания. Зеленият чай е мощен антиоксидант, който атакува свободните радикали в организма.

  1. Куркума

Пероралното приложение на куркума дава най-добри резултати при лечение на артритни заболявания. Съдържащият се в билката активна съставка куркумин блокира цитокините, които причиняват болка и възпаление в ставите. Клинично проучване от 2010 г. показва дългосрочно подобрение при болни от остеоартрит. Сравнително проучване на куркума и диклофенак (нестероидно противовъзпалително средставо) при активен ревматоиден артрит от 2012 показва по-добри резултати при пациентите приемали куркума. За да бъде ефективна куркумата трябва да се приема под формата на екстракт с висока концентрация на куркумин, а не като кухненска подправка. Комбинацията на екстракт от куркумин с черен пипер е много силен противовъзпалителен ефект и се препоръчва.

  1. Кора от върба

Върбовите кори от хилядолетия се прилагат при състояния на възпаление. Клинични проучвания показват, че кората от върба повлиява болката при остеоартрит, особено в коленете, гърба и тазобедрената става. Прилага се перорално като чай или таблетки и се спазва предписаната доза.

Внимание!

Противопоказана е при хора с алергия към аспирин, както и при всички заболявания, при които аспирина е протвопоказан!

  1. Капсаицин

Той е активната съставка на лютите чушки, която драстично намалява болковите симптоми при остеоартрит и фибромиалгия. Прилага се локално под формата на крем, гел или пластир.

10. Чесън и лук

Всички знаем за полезните качества на чесъна и лука при настинка и грип, но се оказва, че освен това са показани и като противовъзпалителни средства.

11. Канела

Не забравяйте да добавите канела към смути, кафе, десерти и други. Канелата се слави с прекрасния си аромат, но освен това като добро противовъзпалително средство.

12. Розмарин

Розмаринът съдържа различни етерични масла и доказано повлиява възпалението според резултати от скорошни клинични проучвания.

Заповядайте на предстоящи семинари свързани с Билколечение!

За повече информация: https://www.vitanaturale.eu/events

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти“

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

82 posts

One Comment

Leave a Reply
  1. Статията ми беше много полезна тъй като аз имам ревматизъм и напоследък все по- често се обръщам към природните лекове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *