Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Лекувайте болките в ставите с билки

herbs-spices

Болките в ставите могат да попречат на ежедневните ви дейности, а с времето и да повлияят на психо-емоционално ниво. Въпреки проведеното алопатично лечение болковия симптом не винаги изчезва напълно. Природно средство за повлияване на болката и възпалението е лечението с подходящи за целта билки. Обикновено те притежават силни противовъзпалителни свойства и трайно облекчават болката. Преди да пристъпите към билколечение се консултирайте с лекуващия си лекар за да уточните потенциалните взаимодействия със стандартната ви терапия.

Кои билки да използваме при болки в ставите:

  1. Алое вера

Алое е една от най-използваните билки за локално приложение при рани, изгаряния и др. Алое вера гел може да прилагате също и облекчаване на възпалените и болезнени стави.

  1. Босвелия

Босвелията притежава уникални противовъзпалителни свойства. Представлява дърво, родината на която е Индия, като за медицински цели се използва неговата смола. Действието се дължи на блокиране на левкотриените, които атакуват ставите при заболявания като ревматоиден артрит. Полезните и свойства са доказани в проучвания с опитни животни и е налична както за перорално приложение така и под формата на крем. Резултати показват, че значително намалява увреждането на ставния хрущял след 3 месеца приложение.

  1. Котешки нокът

Котешкият нокът е друга билка със силен противовъзпалителен ефект. Използвала се е още от империята на Инките. Котешкият нокът стимулира имунната система. Клинични проучвания доказват, че е полезен при остеоартрит. Приемът му при ревматоиден артрит е по-скоро противопоказан поради ефектите върху имунитета.

  1. Евкалипт

Форми за локално приложение съдържащи евкалиптово масло могат да облекчат болезнените стави.

  1. Джинджифил

Освен за ароматна добавка към много ястия джинджифилът има широко приложение и в природната медицина. Противовъзпалителните му свойства се дължат на същите съставки, които придават и характерния му аромат. Резултати от проучвания доказват, че действието му е съизмеримо с това на ибупрофен и на COX-2 инхибиторите. Някои клинични проучвания показват обещаващи резултати за облекчаване на възпалението при ревматоиден артрит с корен от джинджифил.

  1. Зелен чай

Зеленият чай се използва от векове при възпаление от различен характер, което определя потенциалното му действие при артритни заболявания.

  1. Куркума

Пероралното приложение на куркума дава най-добри резултати при лечение на артритни заболявания. Съдържащият се в билката куркумин блокира цитокините, които причиняват болка и възпаление в ставите. Клинично проучване от 2010 г. показва дългосрочно подобрение при болни от остеоартрит. Сравнително проучване на куркума и диклофенак при активен ревматоиден артрит от 2012 показва по-добри резултати при пациентите приемали куркума.

  1. Кора от върба

Върбовите кори от хилядолетия се прилагат при състояния на възпаление. Клинични проучвания показват, че кората от върба повлиява болката при остеоартрит, особено в коленете, гърба и тазобедрената става. Прилага се перорално като чай или таблетки и се спазва предписаната доза.

Внимание!

Противопоказана е при хора с алергия към аспирин, както и при всички заболявания, при които аспирина е протвопоказан!

  1. Капсаицин

Той е активната съставка на лютите чушки, която драстично намалява болковите симптоми при остеоартрит и фибромиалгия. Прилага се локално под формата на крем, гел или пластир.

 

 

 

One Comment

Leave a Reply
  1. Статията ми беше много полезна тъй като аз имам ревматизъм и напоследък все по- често се обръщам към природните лекове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *