Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Лечебен лопен при възпаление

Как да го разпознаем:  Лечебният лопен (лат. Verbascum phlomoides) е двугодишно тревисто растение от сем. Живеничеви, цялото мъхесто, покрито с разклонени власинки. Стъблото е неразклонено, високо до 2 м. Листата в основата на стъблото са с къси дръжки, а стъблените- приседнали, със сърцевинна основа, полустъблообхващащи. Цветовете са събрани в класовидно съцветие. Венчето е 5-делно, дисковидно, 3-5 см в диаметър, с прикрепени към него 5 тичинки. Плодът е с яйцевидна, разпукваща се на две кутийка. Цъфти през юни-септември, плодоноси през юли-ноември. Расте по сухи тревисти и каменисти места, край пътища и огради-докъм 2000 м надморска височина из цялата страна.

Кои части на растението се използват:  Лечебно приложение имат венчето и прикрепените към него тичинки. Събират се ръчно от юни до септември само в сухо и слънчево време около обяд, когато растението е по-сухо. Откъсват се само венчетата (без чашката) и внимателно се пренасят в кошници. Сушат се по два начина: разстилат се на тънък слой върху хартия и се сушат на слънце през деня; сушат се разстлани върху рамки в сухи помещения и след това се поставят в сушилня при температура 40 ОС. След като се отстранят повредените части, изсушеният материал се прибира в торби и се съхраняват в сухи проветриви помещения.


Открийте лечебната сила на билките – заповядайте на семинари по Билколечение, организирани от нас! Разгледайте предстоящи семинари тук https://www.vitanaturale.eu


Съдържание на Лечебния лопен: Съдържа около 20 % захари, флавоноиди, жълто багрилно вещество от групата на каротеноидите, фенокарбоксилни киселини, слузни вещества, сапонини, танини, кумарини, стероли и др.

Действие: Основното му действие е отхрачващо, омекчаващо и противовъзпалително.

При какви състояния да го прилагаме: При заболявания на дихателната система – бронхит с обилна бронхиална секреция, остър катар на горните дихателни пътища, бронхиална астма. Лечебният лопен влиза в състава на гръдните чайове. Прилага се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диария и чернодробно-жлъчни заболявания. Външно се прилага за гаргара при възпаление на гърлото и устната лигавица.

Начин на употреба:
Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан цвят от лопен и 250 мл вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 2-3 пъти на ден.

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Източник: Специализирана енциклопедия на лечебните растения, 2006

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.