Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Когато силите не ни достигат или „синдром на хроничната умора“ /част 2/

Билколечение

Редица билки помагат срещу хроничната умора, но преди употребата им е хубаво да се консултирате с фитотерапевт. Той ще прецени кои са най-подходящи за вас и ще определи дозата. Билколечението осигурява плавно подобрение на състоянието и повишаване на енергията, която се произвежда в организма. Клинични проучвания са установили благоприятното въздействие на билката клинавиче. Тя повишава съпротивителните сили на организма и му помага да устоява всякакви атаки на външната среда.

Една екзотична билка е кората от тополова магнолия, която произхожда от Америка. Подобно на съня, който възстановява изгубената през деня енергия, сибирския жен-шен действа релаксиращо за организма и стимулира имунната система. Той може да се приема като чай или екстракт като препоръчаната дневна доза е 200-300мг. Ехинацеята увеличава броя на имунните клетки и може да се приема до 3-4 ден. Достъпна е под формата на чай, тинктура и таблетки. Пресните овесени ядки и бирената мая са богати на витамини B и действат ободряващо на нервната система.

Изтощената имунна система се повлиява много добре от приема на чесън. Таблетната форма, която разработена решава проблема с неприятната миризма. Последно време особено „модерна“ стана китайската гъба рейши, и има защо. Тя е тотален енергиен стимулатор, като дори са доказани противораковите и свойства. Корените от сладник помагат за пречистването на черния дроб и кръвта. Копривата и репея са също доказани имуностимуланти.

Някои билки действат адаптогенно – повишават съпровитителните сили на организма срещу неблагоприятни въздействия, стимулират умствената и физическа работоспособност. Такова действие притежават: китайският лимонник, слатовръх (родиола), елеутерокок, зелен чай и други.

Хомеопатия 

В унисон с фитотерапията някои хомеопатични препарати също могат да подобрят състоянието. Конкретен препарат се назначава от хомеопат според типа на пациента. Например Arsenicum album се предписва при изтощение придружено от безпокойство. Болният страда от суха, лющеща се кожа, водниста хрема и огромна жажда. Barita carbonica  се предписва на хора със затруднения при ученето. Gelsemium се дава при крайно състояние на преумора. Пациентите прекарват времето си в леглото, мъчи ги главоболие и жажда. Muriaticum acidum лекува умора от физически произход. Духа и психиката са здрави но тялото е крайно изтощено. Ако не се лекува състоянието постепенно се появява и мозъчна умора и хронична диария.

Упражнениея

Аеробните упражнения притежават чудодейна сила за подобряване на състоянието. Трайно се повишава енергийното ниво на организма и способностите му за адаптация. Препоръчват се релаксиращи занимания с йога, плуване, пилатес и цигун. Тренираме психиката, справяме се по-лесно със стреса и балансираме ендокринната система. Медитативните практики са също за препоръчване. Редовната медитация освобождава тялото от натрупалия се с години стрес и отстранява напрежението. Възпитава положително мислене и уравновесена психика.

Пречистване на организма 

Натрупването на токсини значително затруднява метаболитните процеси и производствито на енергия. Прилагане на разтоварваща диета периодично, както и детоксикация с плодови сокове ще прочисти тялото. Алкализирането на организма с редовен прием на лимонов сок подобрява вътрешното равновесие. Пречистване на черния дроб може да направите и с билкови комбинации съдържащи глухарче, бял трън, синя жлъчка, синя метличина, артишок и други.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

76 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *