Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Хроничните храносмилателни проблеми изискват постоянни усилия от пациента

Синдромът на раздразненото дебело черво наред с гастрита и язвата често са резултат от продължителното въздействие на стресови фактори върху организма. Също толкова продължителни трябва да са усилията от страна на пациента да промени хранителните си навици както и  начина, по който реагира на стреса за да възвърне изгубения баланс. Приемът  на витамини, минерали, билколечението и детоксикацията са важна част от лечението.

  • Храните и стомашно-чревната флора

Установено е, че в човешкото тяло броят на бактериите от естествената микрофлора е по-голям от броя на клетките. Добрите бактерии в червата правят възможно усвояването на голяма част от витамините. Безконтролното използване на антибиотици, стреса и някои лекарства могат да станат причина за намаляване броя на полезните бактерии. Много често товка предизвиква палитра от симптоми от страна на храносмилателната система – диария, запек, подуване, мускулни болки и др. Микрофлората играе централна роля в поддържане на добрия общ и локален имунитет. Съвременните терапевтични стандарти препоръчват редовните курсове с пробиотици при установен дисбаланс. Подходящо е да сменяте пробиотиците по време на различните курсове, за да населите храносмилателната система с различни щамове полезни бактерии. От друга страна продължителният необосновах прием на пробиотици не се препоръчва и крие рискове.

  • Начинът на приготвяне на храната

Включвайте термично необработена храна в менюто до колкото е възможно спрямо конкретното състояние.  Готвенето безусловно унищожава повечето ензими и променя химичния състав на храната. Задушаването е за предпочитане пред варенето. Съхраняването в алуминиеви съдове не е за предпочитане, поради токсичното му въздействие върху тялото. Ако си представяте здравословната храна особено безвкусна със сигурност грешите. Салатите може да овкусите със счукани ядки, пресни зелени подправки, ябълков оцет и други. Повечето подправки, които се използват лекуват редица симптоми на храносмилателния тракт. Например ментата и копъра успокояват болките в стомаха, а хряна и босилека ускоряват храносмилането и повишават апетита.

  • Билколечение

Хроничните храносмилателни проблеми се повлияват добре от билколечение.

  1. Лайката е средство на първи избор при храносмилателни нарушения с неврогенен произход.
  2. Копривата лекува диария. Богата е на редица минерали и витамини.
  3. Копърът спомага за облекчаване на спазмите на червата и намалява газообразуването. Прекрасно повлиява бебешките колики.
  4. Лист от малина и къпина, стръг от шапиче или от камшик действат затягащо при диария.
  5.  Коренът от сладникът е показан при  язви на стомаха и дванадесетопръстника. В механизма му на действие се включва стимулиране на продукцията на простагландини и възстановяване целостта на лигавицата.
  6. Някои билки, които повлияват дейността на черния дроб косвено подобряват храносмилането. Такива са бял трън, глухарче и синя жлъчка. В допълнение към основното си действие корена на глухарчето действа и леко разхлабващо.

Хранителните добавки са допълнение към стандартното лечение. За поддържане на добро храносмилане човек се нуждае от поне 800IU витамин E, 1-6g, витамин C и бетакаротин.  50-100мг коензим Q10 въздейства много добре на възпалителните процеси в храносмилателния тракт. В някои случаи терапията с ензими се оказва особено ефективна. Редица проучвания показват противовъзпалителната роля на омега-3 мастните киселини. В днешно време се оказва, че  много пациенти са с магнезиев недостиг. Приемът му като добавка към храната лекува чревните спазми. Същите се повлияват от терапия с ментово масло. Семената от псилиум на особено благ начин за лечение на атоничния запек, тъй като са богати на фибри и слузни вещества.

Въпреки неимоверните усилия на човек на възстанови здравето на храносмилателния си тракт, негов основен  враг остава нервното напрежение. Различни техники за справяне със стреса би трябвало да съпътстват стандартното лечение.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

76 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *