Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Хроничните храносмилателни проблеми изискват постоянни усилия от пациента

Синдромът на раздразненото дебело черво наред с язвения колит и пептичната язва обикновено са резултат от продължителното въздействие на стресови фактори върху организма. Също толкова продължителни трябва да са усилията от страна на пациента да промени хранителните си навици както и  начина, по който реагира на стреса за да възвърне изгубения баланс. Приемът  на витамини, минерали, билколечението и детоксикацията са ефективни методи за справяне с проблема.

  • Храните и стомашно-чревната флора

Установено  е, че в човешкото тяло броят на бактериите от естествената микрофлора е по-голям от броя на клетките. Добрите бактерии в червата правят възможно усвояването на голяма част от витамините. Безконтролното използване на антибиотици, стреса и някои лекарства могат да станат причина за намяване броя на полезните бактерии. Много често това става причина за цяла палитра от симптоми от страна на храносмилателната система – диария, запек, подуване и др. Микрофлората играе централна роля в поддържане на добрия общ и локален имунитет. Съвременните терапевтични стандарти препоръчват редовните курсове с пробиотици при установен дисбаланс. Подходящо е да сменяте пробиотиците по време на различните курсове за да населите храносмилателната система с различни щамове полезни бактерии.

  • начинът на приготвяне на храната

Оставаме привърженици на суровоядството до колкото е възможно, защото готвенето безусловно унищожава повечето ензими. Задушаването е за предпочитане пред варенето. Съхраняването в алуминиеви съдове не е за предпочитане, поради токсичното му въздействие върху тялото. Ако си представяте здравословната храна особено безвкусна със сигурност грешите. Салатите може да овкусите със счукани ядки, пресни зелени подправки, ябълков оцет и други. Повечето подправки, които се използват лекуват редица симптоми на храносмилателния тракт. Например ментата и копъра успокояват болките в стомаха, а хряна и босилека ускоряват храносмилането.

  • Билколечение

Хроничните храносмилателни проблеми се повлияват най-добре от билколечение.

  1. Лайката е средство на първи избор при храносмилателни нарушения с неврогенен произход.
  2. Копривата лекува диария причинена от от нарушен водно-електролитен баланс. Богата е на редица минерали.
  3. Копърът спомага за облекчаване на спазмите на червата и намалява газообразуването. Прекрасно повлиява бебешките колики.
  4. Лист от малина и къпина, стръг от шапиче или от камшик действат затягащо при диария
  5.  Коренът от сладникът е лекарство за язви на стомаха и дванадесетопръстника. В механизма му на действие се включва стимулиране на продукцията на простагландини и възстановяване целостта на лигавицата.
  6. Някои билки, които повлияват дейността на черния дроб косвено подобряват храносмилането. Такива са бял трън, див ямс и глухарче. В допълнение към основното си действие корена на глухарчето действа и леко разхлабващо.

Хранителните добавки са прекрасно допълнение към стандартното лечение. За поддържане на добро храносмилане човек се нуждае от поне 800IU витамин E, 1-6g, витамин C и бетакаротин. Всички те спомагат чрез антиоксидантната си активност. 50-100мг коензим Q10 въздейства много добре на възпалителните процеси в храносмилателния тракт. В някои случаи терапията с ензими се оказва особено ефективна. Редица проучвания показват противовъзпалителната роля на омега-3 мастните киселини. В днешно време се оказва, че  много пациенти са с магнезиев недостиг. Приемът му като добавка към храната лекува чревните спазми. Същите се повлияват от терапия с ментово масло. Семената от псилиум на особено благ начин за лечение на мъчителния запек, тъй като са богати на фибри.

Въпреки неимоверните усилия на човек на възстанови здравето на храносмилателния си тракт, негов основен  враг остава нервното напрежение. Различни техники за справяне със стреса би трябвало да съпътстват стандартното лечение.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

75 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *