Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Емоционалната ни природа определя и нашите заболявания

Добре известно е, че повечето методи за лечение от сферата на стандартната и алтернативната медицина не са ефективни в една и съща степен при различните пациенти. Пример за индивидуално повлияване от лечението е добре известният плацебо ефект, който остава все още загадка за учените.

Оказва се, че тялото е сложна биохимична система и оздравителният процес протича освен на молекулно и на психо-соматично ниво.

С оглед на това, че хората се различават по възраст, пол, начин на живот, ниво на стресови фактори от средата, резултатите от проведеното лечение ще бъдат индивидуални. Но дори и при еднакви общи условия, отново наблюдаваме неочаквани разлики в изхода от терапията.

В последно време, психологията и поведенческите науки преминават към нова насока на развитие. Те акцентират върху индивидуалните различия – екстроверт или интроверт; склонност за изразяване на емоции; податливост към стрес и инфекции; устойчивост към ключови промени и др. Множество експерименти неоспоримо доказват, че начина по който мислим и се чувстваме, определя до голяма степен колко често ще се разболяваме и кое лечение ще ни повлияе. За в бъдеще медицината ще премине към индивидуален подход, който да отговори на нуждите на всеки един пациент. Според сегашните схващания, той е класифициран съобразно заболяването и му се назначава терапевтична схема, за  която се очаква, че гарантирано ще проработи.

Наскоро разработената теория на „границите“ показва най-успешно пряката връзка между личностните качества и склонността за развитие на точно определени хронични заболявания. Начинът, по който реагираме на провокиращите фактори от средата, видът на емоциите, които се генерират в нас и силата с която ни разтърсват определят “ границите“  Според тази теория хората биват на два типа: такива, които си поставят солидни граници и такива, които си поставят тънки. Първият тип са  спокойни, организирани и апатични. Вторият тип са особено чувствителни, уязвими, отговарят остро на физическа и емоционална болка. Авторът на изследването д-р Хартман е разработил тест за определяне на типажа като повече от 5 000  души участвали в експериментите. Резултатите показват, че първият тип хора са склонни да развиват високо кръвно налягане, синдром на хроничната умора и язва. Чувствителният тип от своя страна е склонен към мигрена, синдром на раздразненото дебело черво и алергии.

Различните емоционални типажи ще развиват различни заболявания и аналогично ще се повлияват от различни  алтернативни методи за въздействие. Например апатичният тип се повлиява много добре от биофийдбек,  докато чувствителния от хипноза. Терапии, като акопунктура се оказват подходящи и за двата типа. Вашият типаж предопределя риска от развитие на група от заболявания, които се отличават от всички други по подчертано емоционалната си причинно-следствена връзка. Такива са: астма, синдром на хроничната умора, депресия, фибромиалгия, хипертония, синдром на раздразненото дебело черво, постравматичен дистрес синдром, ревматоиден артрит, екзема, псориазис, язва.

Алопатичната медицина, която по презумпция разглежда заболяването като продиктувано от факторите на средата, в много случаи е безпомощна към хроничните заболявания. Познавайки своя емоционален типаж и съответно здравословните проблеми, към които сте предразположени вие ще владеете лечебните сили на собствената си психика. Подбирайки най-ефективните алтернативни терапии ще поддържате балансирано състояние на тялото и духа.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист по “Лечебни растения и фитофармацевтични продукти“

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година тя води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

80 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *