Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Диета за коригиране на хормонален дисбаланс

  • Какви са причините за хормонален дисбаланс?

Хормоналният баланс при всяка жена е в пряка зависимост от съотношението на двата хормона от първостепенно значение, а именно естроген и прогестерон. През първата половина от менструалния цикъл нивото на естрогена доминира над прогестерона, а през втората прогестеронът преобладава. При много жени, особено в развитите страни, се наблюдават отклонения от горепосоченото.

Съществуват редица фактори, причиняващи хормонален дисбаланс, в основата на който стои повишено количество на естрогена в тялото и намалено количество на прогестерона.

Най-честите причини за поява на естрогенов доминанс са:

  1. спешна контрацепция
  2. хормонозаместителна терапия
  3. замърсяване на околната градска среда
  4. прием на месо, обработвано с хормонални препарати
  5. стрес
  6. някои козметични продукти
  • Как да се излекуваме?

Ако наблюдаваме начина на живот, който води средностатистическата съвременна жена, няма да е трудно да разберем защо естрогена, инсулина и ейкозаноидите са в дисбаланс. Всичко това повишава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, предменструален синдром, артрит и депресия. Ето няколко съвета как да поддържаме кръвната захар, ейкозаноидите и половите хормони в граници.

Хранете се минимум три пъти на ден.

Много дами пропускат закуската или обяда в забързаното ежедневие. По този начин основният калориен прием се явява с вечерята. Проблемът идва от това, че метаболизмът е най-силен по обяд, след което постепенно се забавя. Поради тази причина храната, която приемате вечер е много по-вероятно да се складира като мазнина. Когато пропускате закуска тялото преминава в икономичен режим и рискът да наддадете тегло се увеличава.

Намалете изцяло рафинираната захар и въглехидратите с висок гликемичен индекс.

Различните въглехидрати стимулират отделяне на инсулин в тялото и допринасят за нарушаване на кръвнозахарния профил в различна степен. Въглехидратите с висок гликемичен индекс са най-опасни в това отношение и е хубаво да ги избягваме за да получим добри резултати от лечението. Такива са бялата захар, както и всички продукти, в които тя се съдържа: шоколади торти, кексове, вафли и тн. Бялото брашно и всички тестени изделия, които не са пълнозърнести (хляб, паста, кексове и т.н.) притежават аналогичен ефект върху метаболизма. Белият ориз и картофите са също в тази категория. В такъв случай от къде да си набавим въглехидрати, които да са безопасни? Всички плодове съдържат плодова захар-фруктоза, която се усвоява по-добре от организма. Зеленчуците (с някои изключения) и плодовете съдържат голямо количество сложни въглехидрати, които също можем да приемаме. Преди да посегнете към пълнозърнестите и многозърнести продукти трябва да сте убедени в това, че са качествени, тъй като на пазара се срещат множество измами в тази насока.

Яжте голямо разнообразие от свежи плодове и зеленчуци

Яжте плодовете на гладно и никога като десерт. Не комбинирайте плодови фрешове с основна храна, защото се получава ферментация с участието на плодовата захар. Мислете цветно и няма да сгрешите. Обикновено колкото по-наситен е цвета на зеленчука, толкова по-богат е той на антиоксиданти. Броколи, зеленолистни зеленчуци, червени чушки: с всички тях няма да сгрешите. Избирайте сезонните плодове и зеленчуци, като най-пресни и богати на витамини.

Яжте здравословни мазнини всеки ден.

Повечето диети за отслабване от близкото минало заклеймяват мазнините като враг номер едно. В стремежа си да елиминират наситените мазнини от диетата си повечето жени елиминират всякакви мазнини. Не след дълго се наблюдават симптоми като: чупливи нокти, затруднена концентрация, суха кожа, наддаване на тегло и др. Те не са приемали достатъчно от есенциалните масти киселини омега-3 и омега-6, които участват в редица процеси на метаболизма. Природни източи за тях са дълбоководните риби, яйца, рибено масло, соя, ядки и др. Ако нормално в диетата си не можете да си осигурите това разнообразие си набавете съответните хранителни добавки.

Яжте достатъчно количество протеини.

Яйца, риба, соеви продукти, темпе, спирулина да добри варианти.

Приемайте достататъчно количество антиоксиданти.

Ето и някои примери за продукти с разлиен гликемичен индекс:

Нисък гликемичен индекс: броколи, грах, листни зеленчуци, млечни продукти, соя, домати, круши.

Среден гликемичен индекс: ябълки, портокали, банани, картофи, морков, кафяв ориз

Висок гликемичен индекс: бял ориз, царевица, пшенични продукти.

One Comment

Leave a Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *