Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Да преборим инфекциите с кора от мравчено дърво

Мравченото дърво (лат. Pau D`arco) в древността  се е използвало от южноамериканските индианци за направа на лъкове, поради голямата си твърдост.  Кората и дървесината му се използват в медицината.

Мравченото дърво се използва срещу редица инфекциозни причинители, което се дължи на активната съставка лапахол. Тя е ефективна както срещу грам положителни (стафилококи, стрептoкоки), така и към грам отрицателни (ешерихия коли и кампилобактер). Прилага се като допълнение към стандартното лечение при вирусни инфекции – грип и др, при някои полово предавани болести като гонорея и сифилис, възпаление на простата и пикочния мехур.  Използва се още при гъбични инфекции и диария вследствие на инфекциозен причинител.

Други приложения на Pau D`arco включват захарен диабет, артериална хипертония, гастрит, язва на дванадесетопръстника и стомаха, чернодробни заболявания, астма, бронхит и възпаления на ставите при артрит. Външно може да се прилага при гъбични инфекции с Candida.

От 1960 насам са проведени редица изследвания за използването на мравченото дърво при лечение на ракови заболявания. Активната  му съставка лапахол е показала значителни противотуморни качества, но не се стига до практическото му приложение. Причина за това е, че високата концентрация на активната съставка, която е необходима за поява на ефект, е токсична за организма.

Освен всички досега изброени Pau D`arco притежава и противопаразитни свойства.

Дозиране:

Дозирането е специфично в зависимост от възраст, съпътстващи заболявания. Консултацията с лекар и/или фармацевт преди употреба се препоръчва. На пазара са налични капсули от 500 мг, 545 мг, както и  течен екстракт.

Предпазни мерки:

Мравченото дърво може да се окаже опасно при високи концентрации и да причини: гадене, повръщане, диария, замаяност, вътрешни кръвоизливи и др.

Употребата му по време на бременност и кърмене не се препоръчва поради недостатъчни данни от проучвания през този период.

Може да взаимодейства с антикоагуланти като подсили действието им, с което се увеличава риска от кръвоизливи.

Когато ви предстои операция – спрете приема на мравчено дърво две седмици предварително.

Мравченото дърво забавя съсирването на кръвта и не бива да се приема с лекарства притежаващи същия ефект. Такива са всички съдържащи следните активни съставки: ацетилсалицилова киселина, клопидогрел, диклофенак, ибупрофен, делтапарин, еноксапарин, хепарин, варфарин и други.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

76 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *