Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Бърза помощ при настинка и грип

Колко често през студения сезон наблюдаваме симптоми като кашица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и неразположение? Хремата и грипът се превръщат в ежедневие и естествено състояние на тялото. Обикновено пациентите не различават симптомите на грипа от тези на настинката. Грипът обикновено има остро начало с висока температура, силна умора и силна кашлица. Настинката също включва симптоми на възпаление на горните дихателни пътища но за разлика от грипа е с бавно начало и не винаги е съпътствана от висока температура. Въпреки че грипът е заразно заболяване   се оказва, че главен  рисков  фактор да боледуваме остава понижения имунитет.

Намесата на антибиотици в лечението е обоснована за предпазване от усложнения особено при уязвимите възрастови групи и хора със съпътстващи заболявания. Не бива да се пренебрегват и възможностите на организма сам да се справи със ситуацията. Съпротивителните сили на имунната система крият невероятни възможности стига да я поддържаме в добра форма. За това може да спомогне хранителния режим, както и  приема на някои билки и хомеопатични препарати.

Хранителен режим

Ако сте предразположени към грип и настинка ограничете приема на киселинни храни и се концентрирайте върху плодовете и зеленчуците, които ще внесат необходимите антиоксиданти. Киселата среда на организма е благоприятна за развитие на болестотворни микроогранизми. По възможност изключете от менюто си рафинираната захар и глутена, които също спомагат за процесите на ферментация.

Ехинацея

Това растение с изумителни свойства да балансира имунната система е родом от американския континент и е било широко използвано от местните му жители. Преди  да започне масовата употреба на лекарства много от лекарите също са боравели с ехинацея. Единствено при наличие на автоимунно заболяване приложението и е ограничено.  Механизмът на действие на ехинацеята включва стимулиране на производството на фагоцити както и навлизането им в кръвния и лимфния ток. Веднъж попаднали там те атакуват причинителите на инфекцията. Ехинацеята не може да се използва постоянно като обикновено се прави кратък курс след което е необходима почивка преди да стартира следващия курс.

Джинджифил

Той е отлично средство за освобождаване на бронхите от секрет. Може да се прилага като чай или в течна форма като екстракт. Спокойно може да го прилагате продължително време особено ако имате и хронични храносмилателни проблеми.

Зелен чай

Безусловни са неговите качества на биогенен стимулатор. Наличието на витамин C и P му придават капиляроукрепващи свойства. Редовният му прием значително подобрява състоянието на имунната система.

Масло от анасон

Маслото от анасон е силен антибактериален агент. Приемано като капсули през устата то се екскретира през бронхите и повлиява на възпалението на дихателните пътища.

Сироп от бъз

Сиропът от бъз е известен с имуностимулиращите си свойства. В началото на зимния сезон както и през пролетта когато тялото е в недостиг от витамини сиропът е хубаво да се приема в профилактична доза. При деца с често повтарящи се инфекции сиропът значително ще намали честотата им.

Салвия

Употребата на чая от салвия   при първите признаци на простуда потиска развитието на респираторните заболявания. Смученето лекува възпалени венци и болно гърло. Противопоказана е при бременнни.

Интересно проучване показва, че хората които са нестабилно състояние на духа – лесно се разгневяват, напрягат или разтройват са четири пъти по-предразположени към настинка и грип.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна е магистър-фармацевт, специалист по лечебни растения и фитофармацевтични продукти. Тук ще прочетете нейни публикации в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живоt.

74 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *