Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Билки в помощ на сърдечно-съдовата система

Главното действие на билките, които прилагаме при сърдечно-съдови заболявания е да подобрят кръвоснабдяването на сърдечния мускул и крайниците, както и да заздравят стените на кръвоносните съдове.

С кои билки можем да допълним стандартната си терапия при заболявания на сърдечно-съдовата система?

Чесън

Приложенията на чесъна във фитотерапията са многобройни като едно от тях е именно за понижаване на лошия холестерол и на триглицеридите в кръвта. Чесънът също така намалява риска от образуване на плаки в каротидните артерии. Редовният му прием ни предпазва от атеросклероза и води до слабо понижаване на кръвното налягане.

Внимание! Чесънът забавя кръвосъсирването и взаимодейства с антикоагулантните лекартсва. Приемайте само след консултация с лекуващия лекар.

Глог

Глог използваме за да подобрим циркулацията в кръвоносните съдове. Листа, цветове и плод от глог съдържат антиоксиданти, които предпазват от развитие на атеросклероза. При продължителна употреба води до подобряване на циркулацията в съдовете на сърцето и на тялото като цяло. От друга страна повлиява концентрацията на калций в сърдечния мускул и увеличава съкратителната му способност. Умерено понижава кръвното налягане и успокоява нервната система.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин, който понижава холестерола и подобрява реологичните свойства на кръвта. Подпомага да се възвърне желаната еластичност на капилярите и балансира кръвообръщението между главата и крайниците, стабилизира пулса и кръвното налягане. С други думи капсаицинът спомага функционирането на цялата сърдечно-съдова система. В допълнение капсаицинът има термогенно действие и ще ви помогне да свалите излишните килограми.

Валериана

Валерианата се използва от векове като успокоително средство при нервно напрежение, при повишено кръвно налягане и при хиперактивност. Състояния включващи тревожност, паника, стрес, тензионно главоболие и безсъние неимоверно дават отражение на функцията на сърдечния мускул. В такива ситуации валерианата е подходящ избор.

Черна боровинка

Черната боровинка е особено богата на флавоноидни съединения наречени антоциани, които притежават силни антиоксиданти свойства. Те тонизират кръвоносните съдове и укрепват капилярите, което ги прави ефективна терапия при варикозни вени, хемороиди и слаби капиляри.

Гинко билоба

Скорошни клинични проучвания доказват ефекта на листа от гинко билоба за подобряване състоянието при заболявания на периферното кръвообръщение. Клиничните данни показват, че значително намалява болката и тежестта в краката при по-леки форми на варикозни вени.  При пациенти с хронична венозна недостатъчност или хемороиди е много подходящо включването на комбинирани препарати съдържащи гинко билоба. Други изследвания обаче показват, че редовният прием на гинко билоба не намалява риска от инфаркт и инсулт.

Внимание! Чесънът увеличава риска от кървене и взаимодейства с антикоагулантните лекартсва. Приемайте само след консултация с лекуващия лекар.

Обикновен здравец

Понижава кръвното налягане и действа успокояващо на централната нервна система. Извлеци от коренищата на здравеца предизвикват бавно и постепенно понижение на кръвното налягане. Освен това действа тонизиращо на вените и заздравява капилярите.

Калина

Билката се използва при сърдечни и бъбречни заболявания като противооточно средство. Гликозидът вибурнин скъсява времето на кървене, действа успокояващо. Прилага се като кръвоспиращо средство при кръвотечения от различен произход.

Леска

Леската се прилага при разширени вени, капилярни кръвоизливи, хемороиди, атеросклероза, анемия, задържане на течности.

Внимание! Прилагайте билки за лечение на сърдечно-съдови заболявания само след консултация с лекар. Някои билки и билкови комбинации са несъвместими със стандартното лечение, поради което специализираната консултация е задължителна.

Здравословното хранене е от ключово значение за правилно функциниране на сърдечно-съдовата система. С помощта на КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА ще се храните разнообразно и здравословно спрямо своите лични предпочитания!

КУЛИНАРНА ТАБЛИЦА

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова е магистър-фармацевт и квалифициран специалист по “Лечебни растения и фито продукти”. От 2018 година досега е била лектор на десетки семинари за билколечение. Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.
Информация за предстоящи семинари по билколечение ще откриете тук: https://www.vitanaturale.eu/events
Последвайте ни във Facebook и Instagram

85 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.