Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Билки в помощ на сърдечно-съдовата система

remedies-for-heart-health jpg

Главното действие на билките, които прилагаме при сърдечно-съдови заболявания е да подобрят кръвоснабдяването на сърдечния мускул и крайниците, както и да заздравят стените на кръвоносните съдове.

С кои билки можем да допълним стандартната си терапия при заболявания на сърдечно-съдовата система?

Чесън

Приложенията на чесъна във фитотерапията са многобройни като едно от тях е именно за понижаване на лошия холестерол и на триглицеридите в кръвта. Чесънът също така намалява риска от образуване на плаки в каротидните артерии. Редовният му прием забавя атеросклерозата и води до слабо понижаване на кръвното налягане.

Глог

Глог използваме за да подобрим циркулацията в кръвоносните съдове. Скорошно клинично проучване дорипоказва подобрение на състоянието на пациенти с лека до средна степен на сърдечна недостатъчност. Листа, цветове и плод от глог съдържат антиоксиданти, които предпазват от развитие на атеросклероза. При продължителна употреба води до подобряване на циркулацията в съдовете на сърцето и на тялото като цяло. От друга страна повлиява концентрацията на калций в сърдечния мускул и увеличава съкратителната му способност.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат капсаицин, който понижава холестерола и подобрява реологичните свойства на кръвта. Подпомага да се възвърне желаната еластичност на капилярите и балансира кръвообръщението между главата и крайниците, стабилизира пулса и кръвното налягане. С други думи капсаицинът спомага функционирането на цялата сърдечно-съдова система.

Валериана

Валерианата се използва от векове като успокоително средство при нервно напрежение, при повишено кръвно налягане и при хиперактивност. Състояния включващи тревожност, паника, стрес, тензионно главоболие и безсъние неимоверно дават отражение на функцията на сърдечния мускул, като корен от валериана е подходящо средство за повлияване на такива симптоми.

Черна боровинка

Черната боровинка е особено богата на група флавоноидни съединения наречени антоциани, които притежават силни антиоксиданти свойства. Те тонизират кръвоносните съдове и укрепват капилярите, което ги прави ефективна терапия при варикозни вени, хемороиди и слаби капиляри.

Гинко билоба

Скорошни клинични проучвания доказват ефекта на листа от гинко билоба за подобряване състоянието при заболявания на периферното кръвообръщение. Клиничните данни показват, че значително намалява болката в краката и се улеснява ходенето, които са главните симптоми при такива заболявания. Други изследвания обаче показват, че редовният прием на гинко билоба не намалява риска от инфаркт и инсулт. При пациенти с хронична венозна недостатъчност както и с хемороиди е много подходящо включването на комбинирани препарати съдържащи гинко билоба.

Кръвен здравец

Понижава кръвното налягане и действа успокояващо на централната нервна система. Извлеци от коренищата на здравеца предизвикват бавно и постепенно, но продължително понижение на кръвното налягане.

Бял имел

Той притежава стабилизиращо действие върху кръвното налягане като понижава високото артериално налягане, нормализира ниското.

Калина

Билката се използва при сърдечни и бъбречни заболявания като противооточно средство. Гликозидът вибурнин скъсява времето на кървене, понижава артериалното налягане, действа успокояващо.

Леска

Леската се прилага при разширени вени, хемороиди, хипертония, атеросклероза, анемия, задържане на течности.

Дяволска уста

Дяволската уста се използва при сърдечни неврози, начални стадии на хипертония. Тя е особено силна билка и преди употребата и е необходима консултация с лекар.

Внимание! Прилагайте билки за лечение на сърдечно-съдови заболявания само след консултация с лекар. Някои билки и билкови комбинации са несъвместими със стандартното лечение, поради което специализираната консултация е задължителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *