Сподели, , Google Plus, Pinterest,

Принтирай

Публикувано на

Безсъние – митове и факти

  • Едно питие ще ви помогне да заспите

С хронично безсъние може само да мечтаете за пълноценен сън и почивка. Мислите, че с един коктейл преди лягане ще решите проблема? Алкохолът със сигурност ще ви помогне да заспите, но може да доведе до неспокоен сън и преждевременно събуждане.

  • Безсънието е изцяло на психично ниво

Истина е, че емоционални проблеми могат да предизвикат безсъние, дори се оказва, че стресът е номер 1 рисков фактор за поява на проблема. Не бива да се пренебрегват обаче и други фактори, с не по-малко значение, като: нeрегулярен сън, хронични заболявания, приема на някои медикаменти, сънна апнеа и др.

  • Физическите упражнения помагат за да заспим по-лесно

Редовните занимания със спорт могат да бъдат идеално решение на проблемите със съня, ако спазвате едно правило:

Не тренирайте прекалено късно! Тренировките повишават телесната температура и кръвното налягане, което със сигурност ще смути съня ви. Стремете си да приключвате тренировката около три часа преди да си легнете.

  • Гледането на телевизия ви помага да заспите

Изкушаващо е да се приспим с книга или хубав филм, но се оказва, че допълнителната светлина стимулира мозъчната кора и нивата на мелатонин спадат допълнително. А ние, разбира се, целим точно обратното като според съветите на специалистите да изслушате няколко релаксиращи песни е далеч по-добра идея. Взирането в екрана на таблета, телефона преди да заспите доказано понижава нивата на мелатонин и оказва същото негативно въздействие.

  •  Изгубеният сън може да се навакса

Да проспим уикенда с надеждата, че ще наваксаме изгубения през седмицата сън е загуба на време. Допълнителните часове сън по-скоро ще разстроят биологичния ни ритъм, отколкото да са от помощ. Последиците включват труднo събуждане и заспиване през следващата седмица, понижена концентрация и отпадналост. Решението е да се стремим към по-регулярен режим бодърстване – сън, ако обстоятелствата го позволяват.

  • Дрямката не повлиява нощния сън

При някои хора следобедната дрямка има силно освежаващ ефект, но при тези с безсъние има по-скоро негативен ефект. Като следствие се наблюдава трудно заспиване вечер и сънливост денем.

  • Ще науча тялото си да се нуждае от по-малко сън

Ако искрено вярвате в това, значи сте в беда. Възрастният човек се нуждае от около 8 часа сън. Ако решите да ги спестите ще имате хронична умора, раздразнителност, намалена концентрация, ниска продуктивност и рискувате при шофиране.

  • Може да възпитате тялото си да спазва здравословен режим бодърстване/сън

Абсолютно възможно е, стига да сте достатъчно постоянни. Редица учения предлагат подходящо решение на проблема под формата на медитация или други психо-соматични техники.

  • Проблемите със съня ще изчезнат от само себе си.

Възможно, но малко вероятно. Направете всичко, което зависи от вас да коригирате факторите от ежедневието, които стимулират проблемите със съня преди да се обърнете към медикаментите.

 

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова, специалист лечебни растения и фитофармацевтични продукти

Автор: маг. фарм. Бояна Иванова

mm

Бояна Иванова e магистър по „Фармация" от Медицински университет – София. От 2017 година e квалифициран специалист по „Лечебни растения и фитофармацевтични продукти‘‘.

От 2018 година води семинари и обучения на тема билколечение - природосъобразно, лесно достъпно и ефективно средство с доказано положително въздействие при редица здравни проблеми.

Като един от основателите и авторите на онлайн платформата Forumzdrave.bg, тя създава авторски текстове в сферата на билколечението, здравословното хранене и начин на живот.

76 posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *